Meksikansk favoritt

Pyntekorg har vært favoritten etter at jeg hadde mitt første blomsterbed som 10-åring. Siden har jeg skjønt at fantastiske blomsterbed trenger både luking, næring, vann og at man klipper av døde blomsterhoder kontinuerlig. Da får man også betalt i form av et uendelig blomsterhav som kommer om og om igjen helt til frosten dukker opp.

Pyntekorgen tiltrekker både sommerfugler og humler. Den passer ypperlig som snittblomst siden pyntekorgene blomstrer kontinuerlig fra juli til september, og holder seg lenge i vase. I tre måneder har jeg plukket inn blomster i vaser til huset hver eneste dag, og jeg tipper jeg kan gjøre det i én måned til! Bladverket er dekorativt, og likner på gulrotgress.

Pyntekorg som snittblomst:

  • Mange av pyntekorgene ble forsådd innendørs i april. Pyntekorgen er ikke glad i frost, og du bør derfor ikke sette ut de små spirene før du vet at frosten er over.
  • Om du skal forså eller ikke, kommer an på hvordan du liker at stilkene utvikler seg. Stilkene på de jeg forsådde, ble ordentlig kraftige, og det endte opp med at de ble litt for dominerende i bedet med tanke på de andre snittblomstene som var der. Dersom du planlegger å ha pyntekorgen stående som solitær (alene), kan det være lurt å forså slik at du får en kraftig stilk. Ønsker du heller det romantiske inntrykket med litt sartere blomster og stilk, kan direktesåing være en god idé. Jeg direktesår vanligvis i begynnelsen av mai.
  • Pyntekorgene trenger mye vann, og gir du dem godt med næring, får du flotte blomsterhoder med store kronblader. Bladverket utvikler seg også etter hvor mye næring du gir.

Dette ble årets pyntekorgsorter:

  • Rosenskära Candy Stripe
  • Rosenskära Double Click Snow Puff
  • Rosenskära Vega White
  • Rosenskära Double Click Bicolour Pink
  • Rosenskära Sea Shells
  • Rosenskära Cosimo Red-white