Berg deg selv

Det skurrer for meg å spise en grønnsak som er fraktet verden rundt før den tilsynelatende like struttende og sunn ligger foran deg i butikkens grønnsakshylle. Fra 2022 har vi ambisjoner om å bli delvis selvberget på grønnsaker og bær – av hensyn til miljø, matsikkerhet og kvalitet. Knapphet på vann vil gjøre at produsenter kommer til å tøye grensene for vannkvalitet for de store, industrielle avlingene rundt omkring i verden. Både urent vann og kloakkvann vil trolig bli benyttet. Resultatet er at vi tillegg til å bidra til økt forurensing for frakt av grønnsakene verden rundt, risikerer å bli syke.

I Norden har vi fantastiske dyrkningsforhold og det er en gyllen anledning til å dyrke selv. Vi har allerede startet i med poteter, løk, gulrøtter, salat, brekkbønner, agurk, tomat, paprika, spisskål, chili, stangselleri, brokkoli, tomatillo, mais squash, rosenkål, asparges, svartkål, mangold, spinat og beter. Nå gjenstår det å sørge for et godt og stabilt volum av dette for 2022.

Strategi for at selvberging skal fungere:

  • Dyrk grønnsakssorter som er ment for lagring og egnet for det. Et eksempel på det er rødbeter, gulbeter, pastinakk og vintergulrøtter. Når man skal lagre grønnsakene, lar man dem ofte stå på vokseplassen til september/oktober for så å plukke dem opp og lagre dem i en kjeller. Høstgulroten “Jaune du Doubs” er et eksempel med en sort med gode lagringsegenskaper.
  • Velg grønnsakssorter som er spesielt egnet til frysing. Brekkbønnen “Cropper Teepee” og sukkererten “Sugar Snap” er gode eksempler på akkurat det.
  • Gjennom hele vekstsesongen bør du kontinuerlig så nye omganger med salater og grønnkål. Mange salattyper tåler et par minusgrader og det mildere klimaet vi har fått i Norge, har gjort at jeg ofte kan høste salat til slutten av november. Vil du høste salat i så sent, må du så salat i slutten av juli (kommer litt an på hvor du bor).
  • Så palmekål og grønnkål som kan høstes langt ut i januar (de blir bedre av frost)
  • Dyrk rosenkål – den tåler også noen minusgrader
  • Vurder jordkjeller for bedre oppbevaring av for eksempel poteter, gulrot, beter og løk
  • Lag smarte løsninger for vanning; det vil si oppsamling av regnvann og vanning ved hjelp av solceller
  • Jobb langsiktig med jorden og sørg for en god kompost. Har du ikke god jord, klarer du ikke å produsere nok grønnsaker til å være selvberget.