Berg deg selv

Det skurrer for meg å spise en grønnsak som er fraktet verden rundt før den tilsynelatende like struttende og sunn ligger foran deg i butikkens grønnsakshylle. Fra 2022 har vi ambisjoner om å bli delvis selvberget på grønnsaker og bær – av hensyn til miljø, matsikkerhet og kvalitet. Knapphet på vann vil gjøre at produsenter kommer til å tøye grensene for vannkvalitet for de store, industrielle avlingene rundt omkring i verden. Både urent vann og kloakkvann vil trolig bli benyttet. Resultatet er at vi tillegg til å bidra til økt forurensing for frakt av grønnsakene verden rundt, risikerer å bli syke.

I Norden har vi fantastiske dyrkningsforhold og det er en gyllen anledning til å dyrke selv. Vi har allerede startet i med poteter, løk, gulrøtter, salat, brekkbønner, agurk, tomat, paprika, spisskål, chili, stangselleri, brokkoli, tomatillo, mais squash, rosenkål, asparges, svartkål, mangold, spinat og beter. Nå gjenstår det å sørge for et godt og stabilt volum av dette for 2022.

Strategi for å at selvberging skal fungere:

  • Dyrk grønnsakssorter som kan lagres i jorden som for eksempel rødbeter, gulbeter, pastinakk og vintergulrøtter. Høstgulroten “Jaune du Doubs” er et eksempel med en sort med gode lagringsegenskaper.
  • Velg grønnsakssorter som er spesielt egnet til frysing. Brekkbønnen “Cropper Teepee” og sukkererten “Sugar Snap” er gode eksempler på akkurat det.
  • Gjennom hele vekstsesongen kontinuerlig så nye omganger med salater og grønnkål. Mange salattyper tåler et par minusgrader og det mildere klimaet vi har fått i Norge, har gjort at jeg kan høste salat til slutten av november. Vil du høste salat i september- november, må du så salat i august.
  • Så palmekål og grønnkål som kan høstes langt ut i januar (de blir bedre av frost)
  • Dyrk rosenkål som også tåler kulde
  • Vurder jordkjeller for bedre oppbevaring av for eksempel poteter, gulrot, beter og løk
  • Lag smarte løsninger for vanning; det vil si oppsamling av regnvann og vanning ved hjelp av solceller
  • Jobb langsiktig med jorden og sørg for en god kompost. Har du ikke god jord, klarer du ikke å produsere nok grønnsaker til å være selvberget.