Varm jul med Dickens

Dickens forteller så levende at jeg kan kjenne vannet piple inn i skoene der jeg står sammen med unge Pip i myrene i et tåkelandskap utenfor Kent. Jeg kan høre jernkulen den rømte fangen sleper med seg like før han får tak i skulderen til spinkle Pip.

Det kan hende at det var “Smoking Bishop” som inspirerte Dickens da han skrev drikken inn i den klassiske julefortellingen “A Christmas Carol”. Vil du prøve deg på annen litteratur enn denne klassikeren, er “Store forventninger” (hvor du møter Pip) og “Bleach House” verdt å ta med seg, mens du for eksempel drikker et glass av “Smoked Bishop” i Dickens-stil.

Appelsinen krever 1,5 time i glørne. Det gir deg en fin mulighet til å dykke ned i romanen.

Oppskriften gir deg nok til 2-3 personer. Eller kapitler.

God jul!

Ingredienser:

Fremgangsmåte:

  • 1/2 flaske portvin
  • 2,5 dl.vann
  • 1 kanelstang
  • Rundt 20-30 nellikspirer
  • En halv neve hel allehånde
  • 3 skiver frisk ingefær
  • 1 ss.sukker

Fremgangsmåte:

  • Stikk kanelstengene og nellikspikerne inn i appelsinen og legg den i peisen (ikke direkte i flammen). La den ligge der i 1-1,5 time for å karamellisere sukkeret i appelsinen.
  • Hell vann, allehånde, ingefær og noen nellikspiker i en kjele og kok inn til det er 1/3 igjen. Skjær noen dype kutt i appelsinen og legg appelsinen oppi kjelen.
  • Tilsett portvinen og sukkeret; varm opp under omrøring – det skal ikke koke. Serveres varm.

A merry Christmas, Bob!” said Scrooge, with an earnestness that could not be mistaken, as he clapped him on the back. “A merrier Christmas, Bob, my good fellow, than I have given you, for many a year! I’ll raise your salary, and endeavour to assist your struggling family, and we will discuss your affairs this very afternoon, over a Christmas bowl of smoking bishop, Bob!”

A Christmas Carol, Charles Dickens (1843)
A Christmas Carol, Scrooge and Bob Cratchit