Ta tempen i kulda

Den kalde tiden er perfekt for å krype innendørs og lage egen konfekt! Har du et vanlig kjøkken som meg, og ikke et kjøkken hvor du kan kjøre air condition på full guffe, er temperering av sjokolade i de varmeste sommermånedene utfordrende. Når høsten og vinteren kommer, er det enklere å treffe riktig på temperaturkurven sjokoladen må gå gjennom for å få en perfekt konfekt; det vil si sprøtt og speilblankt skall og en sjokolade som ikke smelter i fingrene når du tar på den.

Smaken av sommeren er ikke over! Jeg har puttet deilige sommersmaker i konfektene som seiler opp som ny storfavoritt! Hvit sjokolade med karamell; fylt med en gelé av villbringebær og hylleblomstsaft. Gelé i sjokolade er alltid en utfordring, og jeg bruker en gelatin som stivner raskt slik at ikke den flytende geleen blir værende i konfektskallet for lenge før den stivner. Jeg brukte Sosa Instantgel (Gelatina en pols). Fordelen med denne gelatinen er du kan bruke den i kald væske og at den stivner etter 20 minutter dersom du doserer riktig.

Temperering er vanskelig, men etter noen forsøk får du det til. Nøkkelen er også god sjokoalde. Industrisjokolade fra Kiwi-butikken fører sjelden til suksess. Temperering av hvit sjokolade er som oftest et mareritt fordi sjokoladen blir altfor tykk til å lage tynne sjokoladeskall. Denne gangen brukte jeg sjokoladen Cacao Barry Zéphyr Caramel 35% (kjøpt på Marron.se) – og resultatet var kjempebra. Jeg fikk mye tynnere skall enn når jeg tidligere har jobbet med hvit sjokolade.

Her kan du lese mer om hvordan du temperer sjokolade.

Lykke til!