Det originale knekkebrødet med hull i midten tar tid å bake og steke, men er verdt innsatsen. Hullet skal med selv om vi ikke lenger trenger å træ brødene på kosteskaft oppunder taket – utenfor rottenes rekkevidde. Firkant-varianten av knekkebrød tett-i-tett i langpanne tar sikkert under halve tiden, men har tradisjonen stått seg helt fra vikingtiden får man da vise litt respekt.
Knekkebrødet er ikke norsk slik vi liker å tro om så mye. Det stammer opprinnelig fra Sverige hvor tradisjonen startet i Värmland allerede på 500-tallet. På grunn av det lave væskeinnholdet hadde knekkebrødene en lang holdbarhet noe som var viktig gjennom de lange og kalde vintrene. I boken “Historia om de nordiska folken” som ble utgitt i 1555 (Olaus Magnus) heter det at et brød som ble bakt ved et barns fødsel kunne holde seg til barnets forlovelsesdag!
Ingredienser:
- 25 gram fersk gjær
- 5 dl. vann
- 2 ss. olje
- 1 ts.salt
- 10 dl. grovt rugmel
- 3 dl.hvetemel
Fremgangsmåte:
- Smuldre gjæren i en bakeboller. Hell på vannet og rør til gjæren løser seg opp. Tilsett olje, salt, rugmel og til slutt hvetemel.
- Sett deigen til heving i 30-60 minutter.
- Sett stekeovnen på 250 grader. Kjevle deigen tynn og stikk ut runde kaker på størrelse med en asjett. Pass på å bruke mye mel på bakeunderlaget. Kjevl over kakene med “riflet” kjevle.
- Legg kakene på bakepapir og stek i ovnen i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
Putt dem i en fin boks eller pakk dem inn i cellofan og gi bort til noen som trenger en liten oppmuntring!
Oppskriften kommer fra Margit Eliasson og Gunilla Lindeberg.



