if you can`t beat them… eat them

Hvordan bli kvitt en svartelistet plante hvor hver blomst danner frøkapsler som eksploderer ved den minste berøring og hvor rundt 4 000 frø skytes ut opp til syv meter fra planten? Ikke rart at det latinske navnet på kjempespringfrø er Impatiens glandulifera.

Planten hører egentlig naturlig hjemme i Himalaya. Hvordan planten er havnet i hagen vår er uklart, men noen har nok falt for plantens pene utseende en gang for mange, mange år siden, og så har planten fått optimale vekstforhold akkurat her i Värmland. Det er ingen enkel vei for å kvitte seg med denne planten. Ulempen er at den kan fortrenge andre planter i hagen din, fordelen er at du kan spise den.

Kjempespringfrø har vært spist i India i mange hundre år, og spesielt frøene. Siden frøene hopper langt av sted bare du så vidt berører planten, er visst trikset å tre en pose over hodet på planten – da havner frøene i posen og ikke på bakken. Stilkene er vannfylte og hule, og egner seg godt for et fyll av for eksempel kremost, créme fraiche og litt finhakket spekeskinke. Du bør bruke en sprøytepose for å fylle stenglene, og etter at de er fylt, skjærer du stengelen i pene, små munnfuller. Det er lurt å skjære dem enda kortere enn det jeg har gjort siden stenglene kan være vanskelig å bite over. Skjærer du stenglene i enda mindre biter, funker de også veldig godt i en salat.

Ufrivillig fikk vi en egen hekk av kjempespringfrø rundt veksthuset. Nå skal frøene samles og brukes i mat.