Copyright: Bass

Etter å ha spist svartrot med Gruyere på Bass i Oslo for mange år tilbake har jeg siden forsøkt både å dyrke svartroten selv og finne den i Oslos mange velassorterte butikker uten særlig hell. En dag lå plutselig fattigmannsaspargesen (som svartroten også kalles) foran meg i en liten nærbutikk på et enda mindre sted i Värmland.

Gratiner svartroten i stekeovnen og server med bechamelsaus med Gruyère, og du har en skikkelig deilig smårett en mørk høstkveld!

Ingredienser:

 • Svartrot
 • 4 ss.smør
 • 4 ss.hvetemel
 • Fersk muskatnøtt
 • 1 lime
 • Salt, pepper
 • Cirka 100 gram Gruyere

Fremgangsmåte:

 • Smelt smøret og rør i melet.
 • Ta kjelen av varmen, hell i melk og fløte mens du hele tiden pisker. Tilsett eventuelt mer mel/melk dersom sausen blir for tynn/tykk. Kok det under svak varme i 2-3 minutter. Smak til med revet muskat, salt og saften av lime.
 • Ha litt olje, salt og lime over de skrelte svartrøttene, og stek dem i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter. Smak med en gaffel om de er passe gjennomstekte – som alle grønnsaker; blir de bedre med litt tyggemotstand.
 • Server svartroten på tallerken med ostesausen.

Enjoy!