Skål for Markus

… eller risi e bisi – venetianernes favoritt når de første små, ferske ertene dukker i april og som er et tradisjonelt måltid for feire helgenen San Marco (evangelisten Markus). For oss nordboere dukker de deilige ertene opp riktignok først i juli.

Har du en god kraft, fantastiske struttende og ferske erter (må trolig være fra din egen hage ettersom de fleste butikker kun selger frosne eller hermetiske erter), god parmesan og litt mynte – har du det du trenger for en skikkelig deilig risi e bisi.

Ertene skal selvsagt være i fokus, så her er det viktig med milde, balanserte smaker. Bruk en kyllingkraft (hønsekraft eller grønnsakskraft fungerer også) – kjøttkraft bli for tøft. Italienerne er klare på at risi e bisi ikke skal være en risotto, men mer som en suppe, men jeg brøt alle lover og lagde min egen variant. Og den fungerte utmerket!

Ingredienser (tilstrekkelig for 3 personer):

 • 500 gram ferske erter
 • 1 liter kyllingkraft
 • 4 ss. smør ( 2 + 2)
 • 2-3 ss.olivenolje
 • En liten løk
 • 100 gram parmaskinke (kan droppes)
 • 250 gram risottoris
 • 100 gram parmesan
 • Fersk mynte

Fremgangsmåte:

 • Smelt smøret og oljen sammen i en kjele. Fres løken gyllen.
 • Tilsett risottorisen i kjelen, og la det surre til alle riskornene er dekket av smør/olje, og ser litt gjennomskinnelige ut. Tilsett parmaskinken og la det steke noen minutter.
 • Tilsett litt av kraften og skru opp varmen slik at blandingen småkoker. Rør jevnlig, og tilsett mer og mer kraft. Kok riskornene møre (det tar cirka 20-25 minutter), mens du rører rundt og tilsetter kraft til du synes riskornene har riktig konsistens.
 • Når du synes riskornene er møre nok, tilsetter du de ferske ertene. La dem koke forsiktig noen få minutter. De bør ikke overkokes (og det skjer fort).
 • Helt tilslutt tilsetter du hakkede myntebiter, smør (2 ss.) og parmesan og lar det smelte inn.
 • Anrett på tallerkener, topp med parmesan, litt fersk mynte og eventuelt stekte biter av parmaskinke (for “crunch”).

Buon appetito!

Risi e bisi skal bli et fast innslag på menyen hvert år når de første ertene dukker opp i torphagen.