Forgylte ostesmørbrød – here comes the sun


Minner lekker som en sil, synger Frida Ånnevik. Vi både legger til og trekker fra ettersom tiden går. Smaksminner skal  være blant de sterkeste assosiative minnene vi lager. Det er ikke sikkert at langpanne-pizzaen moren din lagde faktisk er verdens beste, men situasjonen  og familierelasjonene får fyr på smaksløkene.

Farmors ostesmørbrød husker jeg. Pannestekte, med skikkelig sprø skorpe. Smaken av stekepanne og smør. Joda. De er verdens beste.

Et par loffskiver som fra før er brunet i smør i stekepannen. Litt Dijon (farmor brukte nok Idun sennep), en god ost – for eksempel Gruyere – og skinke has på skivene som stekes i enda litt mer smør i pannen. Lager du for å mette mange sultne munner, steker du først loffskivene i pannen, smører på Dijon, legger på ost og skinke og steker ostesmørbrødene ferdig på et stekebrett i ovnen. Perfekt “comfort-food” en sen marskveld mens du venter på at solen skal returnere.