Like klukk

Gullhår, Stripa og Tvillingen har levert noen av eggene du ser på bildet. De lever et ganske fett høneliv på gården til søsteren min og kjæresten hennes på Flisa. Hva med alle de andre hønene uten navn som leverer hundrevis av egg hver eneste dag som havner i kartongene du kjøper i butikken? Vet du hva som er forskjellen på egg som kommer fra frittgående høner, fra høner som lever i miljøinnredning eller økologiske høner? Henvendelsen min til Prior gjorde meg lite klokere. Under ser du dialogen.

Fra meg:

Hei! Jeg lurer på hva som er forskjellen mellom egg fra frittgående høns og eggene dere selger som heter miljøinnredning? Hvor mye plass har hønene i de to ulike valgene?

Mvh Camilla

Svar fra Nortura Forbrukersenter

Hei Camilla, og takk for henvendelsen.

Det er omtrent halvparten av våre høner som er i såkalt frittgående besetninger (inklusive de økologiske), og resten er i såkalt miljøinnredning. Det er bur, men helt andre bur enn de gammeldagse. Siden 2012 er det krav om bedre plass, ha slipeklo, strø og rugekasse i burene. De økologiske hønene har også tilgang til å være ute når årstidene tillater det.

Frittgående høner lever innendørs i hønsehus, der de har strø på gulvet, og verpereder, fôr, vann og vagler i innredningen. På Prior sine nettsider kan du se en video av hvordan frittgående høner lever for å få et bedre inntrykk av hvordan dette ser ut i praksis

Fra meg:

Takk for svar! Hva er da plassforskjellen på området hønene har med tanke på økologiske høner versus frittgående?

Fra Nortura Forbrukersenter

Hei igjen Camilla, De økologiske hønene, som er frittgående, har litt bedre plass enn de vanlige hønene, da de også har tilgang til å være ute når årstidene tillater det. God helg!

Etter også å ha henvendt meg til økologiske produsenter, fant jeg i alle fall ut hovedforskjellen som er viktig for meg: 

  • Egg fra frittgående høner: Det er ingen krav til at hønene skal få gå utendørs.
  • Økologiske egg: Det er krav om at hønene få gå utendørs, og foret skal være økologisk.

 

 

Siden det bør være en hønerett å få vind i kammen etter å ha produsert tusenvis av egg som vi forbrukere nyter så godt av, velger jeg i alle fall økologisk (og prisforskjellen er faktisk minimal)!

Foto: Mona Wiik.
Foto: Mona Wiik.