Stressless

Å bruke minst mulig tid på matlaging virker for mange å være en strategi for å redusere stress. For meg er det ikke sånn. Oppfyring av bakerovnen er den beste antistress-medisinen. Å gå ut for å hente ved i et snødekket skogslandskap, tålmodigheten du må ha før flammene bestemmer seg for å ta skikkelig tak i vedkubbene slik at ovnen etter et par timer kan ta i mot brødene du har lagt mye tid ned i å lage. Denne gangen ekstra lang tid, siden jeg lot brøddeigen kaldheve i kjøleskap fra kvelden før for å få frem skikkelig smak. Jeg tror det er sunt at vi må jobbe litt for maten, og at det gjør at vi nyter mer og spiser langsommere.

Oppskriften på grovbrødet kommer fra Norges tradisjonsbudeie nummer én; Bodil Nordjore. Hun står på barrikadene for den tradisjonsrike matkunnskapen som fortsatt finnes i bygdene. Bodil er forfatter av blant annet av både “Lefseboken” og “Den store brødboka”. Sistnevnte har over 120 oppskrifter på brød og mange gode baketips, og er en bok jeg kan bruke mye tid bare på å lese og bla i.

Dette grovbrødet fra brødboka er en av mine nye favoritter. Jeg er vanligvis ikke er veldig begeistret for grovbrød, men dette smakte nydelig nystekt med smør og ost. Dersom du lager disse brødene, kan du gjerne putte dem i fryseren, ta ut kvelden før du eller dere skal spise det slik at det tiner, for så å varme det opp igjen i ovnen på 150 grader i 10-15 minutter på morgenen. Nystekt og sunt grovbrød hver morgen – antistress for hele familiens mager!

Steinovnsbrød (cirka 4-5 små brød)

Ingredienser:

 • 1 liter vann
 • 1 dl.rapsolje
 • 0,5 ss. salt
 • 55 gram solsikkekjerner
 • 100 gram mørk sirup (eller maltekstrakt)
 • 450 gram siktet rug
 • 330 gram sammalt hvete
 • 450 gram hvetemel
 • 10 gram tørrgjær

Stekeovn: 220 grader (forvarmet), skru ned til 180 grader etter 5 minutter.

Fremgangsmåte:

 • Rist solsikkekjernene i en tørr stekepanne.
 • Bland sammen væske og grovmel, tilsett solsikkekjernene, sirup og hvetemel og gjær og elt i cirka 15-20 minutter. Tilsett salt helt på slutten av eltingen.
 • Sett deigen til kaldheving i kjøleskapet eller i et annet kjølig rom over natten (jeg lagde deigen rundt klokken 20:00 kvelden før, og bakte brødene ut rundt klokken 12:00 neste dag).
 • Bak brødene ut neste dag. La deigen først stå i romtemperatur et par timer for “å komme seg”, form etterhvert til 4-5 fine, små brød og la dem etterheve i 45 minutter. Det siste du gjør før du setter brødene inn i ovnen, er å snitte dem – da slipper du at brødene sprekker.
 • Dersom du bruker vanlig stekeovn: Ha litt varmt vann i en liten form på stekeplaten eller plassert i bunnen av ovnen slik at du får damp som gjør brødene dine sprø og fine. Husk å lukke døren så raskt som mulig etter at du har satt inn koppen slik at dampen ikke blir borte. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40-50 minutter.  Når du banker på undersiden av rundstykkene, skal det komme en hul lyd – da er brødene trolig ferdig.
 • Avkjøl på rist.

Sjelen trenger at man spiser langsomt.

Bodil Nordjore