Ta tre

Jeg har uten hell forsøkt å forstå hvorfor en markedssjef i Nidar fikk den lysende ideen å døpe om førkrigsklassikeren «Geletrøffel» til det russiske «Troika». Riktignok var ordet populært på 80-tallet i sammensetningen «Perestroika» – som betegnet omstruktureringen av den sovjetiske økonomien. Alene betyr det trio, trespann, triumvirat… Angivelig etter de tre lagene av bringebærgelé, trøffel og marsipan. Men hva med sjokoladen, som gjør smakssammensetningen til en kvartett? Og hvorfor russisk?

Skitt det samme. Om du foretrekker den gamle gelétrøffelen eller østblokk-trefoldigheten; – disse hjemmelagde troikabitene er så gode at du gjerne tar tre biter før kaffekoppen er tom.

Ingredienser:

Bringebærgelé:

 • Konsentrert rød bringebærsaft (har må du følge væskeanvisningen som Agar-pakken sier)
 • Agar (følg anvisningen på pakken)

Marsipan:

Jeg synes det er best kun med et tynt lag, så du trenger ikke så mye (kun én pakke)

Trøffel:

 • 100 gram mørk sjokolade
 • 0,5 dl fløte
 • 2 ss. konjakk

Ovetrekkssjokolade:

Den beste varianten? Da tempererer du sjokoladen og du trenger:

 • 600 gram mørk sjokolade (jeg brukte cirka 200 gram til å smøre et lag sjokolade på undersiden av formen og 400 gram til dypping). Det er alltid fint å ha litt ekstra.

Orker du ikke temperere, smelter du 600 gram sjokolade i et vannbad.

 

Fremgangsmåte:

 1. Start med å lage trøffelen: Jeg brukte en liten kvadratisk form (20 x 20) som er kjøpt på nett. Den er dekket med kantfolie slik at Troikaen er enklere å få ut. Gi fløten et oppkok, ta av platen og tilsett hakket sjokolade. Rør til blandingen er helt jevn. Tilsett konjakk, og hell trøffelen over i formen. Sett kjølig.
 2. Gjør klar sjokolade til bunnen av formen: Temperer 200 gram sjokolade eller smelt den over et vannbad.
 3. Smør undersiden av troikaen med den smeltede sjokoladen: Når trøffelen er stivnet, smører du et lag smeltet sjokolade på den underste siden (snu formen opp ned). Dette steget gjør det enklere å dyppe troikaen siden dyppegaffelen ikke setter seg fast på gaffelen. Jeg tempererte denne sjokoladen, men det går fint også å smelte sjokolade over vannbad. Sett formen kjølig igjen. Du kan hoppe over dette steget, og da hopper du i så fall også over steg 2.
 4. Tilbered geleén: Kok opp bringebærsaften og rør ut agar, sett i kjøleskap, men pass på – agar gjør at den stivner fort. Rør i blandingen i blant. Når geleén er avkjølt noe (den må ikke være så varm at sjokoladen smelter), heller du geleén over det øverste laget i formen. Sett kjølig.
 5. Legg på marsipanlaget: Når geleén er stivnet, er det klart for marsipanlaget. Kjevle tynt ut en passe størrelse. Legg laget over geleén. Sett kjølig.
 6. Gjør klar overtrekkssjokoladen. Temperer sjokoladen eller smelt sjokolade over vannbad.
 7. Ta troikaen ut av kjøleskapet og skjær i like biter.
 8. Dypp bitene i overtrekkssjokoladen. Det lønner seg å bruke dyppegafler.

 

Nyt!