Hun(d) i fåreklær

Få ble gladere enn meg (bortsett fra Titus som gjerne vil tygge litt i den deilige saueullen…) da jeg fant en skikkelig varm og fin lue lagd av ullen fra en sauegård i Värmland. Östanå Fårgård lager blant annet tovede såler, luer og skjerf av sau fra egen gård i Mellerud. Jeg var så heldig å treffe på ekteparet på fjorårets julemarked på Baldersnäs herregård, og i år drar jeg dit også  – med luen på for å finne andre julegaver.

Inga og Per-Olof Andersson har siden 1994 solgt håndverksprodukter i store deler av Sverige. Gjennomsnittsalderen på håndverkerne som lager slike produkter blir høyere og høyere, og i følge svenske medier, er det nå dessverre få yngre mennesker som holder på med denne sorten håndverk.

Kanskje det mest sjarmerende er at gården ikke har en nettside eller Instagram-konto. Ønsker du å kjøpe produktene deres, må du nok besøke årets julemarked på den fine herregården 7-9 desember og håpe på ekteparet utstiller der i år også. Herregården ligger to timers kjøretur fra Oslo, og drar du dit, bør du også bestille julelunsj med svenske klassikere som dere inntar i en flott herregård som bader i riktig julestemning.