Hellige erter

Italienerne har et lidenskapelig forhold til det meste her i livet. Jammen har de ikke også en egen tradisjon hvor de spiser de aller første og ferskeste ertene i forbindelse med feiringen av Venezias skytshelgen i april; evangelisten Markus. De italienske ertene er søtest som helt ferske, og da lages retten “Risi e bisi” (som rett og slett betyr ris og erter, men som selvsagt har en skikkelig god kraft som hever retten).

Min egen interesse for erter økte nettopp i Venezia, da jeg oppdaget at Venezia ikke er så opptatt av pizza eller pasta, men faktisk erter og bønner.  Siden vi ikke får kjøpt ferske erter i butikken i Norge, har vi begynt å dyrke erter i torphagen. Da får vi i alle fall ferske erter i sommersesongen. Denne suppen laget av hagens erter kan selvsagt også fint lages på dypfryste erter, som slettes ikke er noe dårlig produkt. Suppen er enkel, deilig og sunn, den metter godt og inneholder mye protein og fiber. Og den smaker faktisk like godt varm som kald (den kan lages en dag i forveien), og er super som en liten forrett til høstens middagsselskaper.

 

Ingredienser (nok til 6 personer):

  • 6 myntestilker
  • 500 gram erter
  • Fløte
  • Pepper (hvis dersom du ikke ønsker sorte pepperkorn i den lyse suppen)
  • Salt
  • Olivenolje
  • Litt kraft (kyllingkraft fungerer bra)

 

Slik gjør du:

  • Kokk opp litt vann i en kjele og legg myntestilkene i. La myntestilkene ligge i 10 sekunder, og sil av. Putt myntestilkene i en foodprocessor, tilsett litt kaldt vann og kjør det til en juice. Sett juicen i kjøleskapet.
  • Kok ertene i vann i 5-6 minutter. Smak til med fløte og kraft.
  • Kjør suppen jevn i en foodprocessor, varm den forsiktig opp igjen i en kjele og smak til med myntjuice, salt og pepper. Pynt med en myntestilk (eller agurkurt som på bildet).

 

Buon appetito!

 

erter2
En liten annen suppe en “ertesuppe” – denne er kjørt glatt i motsetning til tradisjonell “ertesuppe”.
dyrke erter 2
Ertene er så gode at jeg gjerne spiser de rå fra hagen.