Sylting for de late

Etter å ha syltet utallige glass med agurk, laget både ripsgelé, solbærgelé og syltetøy, sørget for hermetiserte tomatsauser av alle tomatene i hagen og tørket bønner, er det deilig med en snarvei for å ta vare på resten av grønnsakene i hagen. Favoritt tv-programmet på torpet om sommeren; “Sommar med Ernst”, ga oss en deilig og kjapp løsning på hvordan vi på en enkel måte kan ta vare på resten av grønnsakene.  Alt du trenger å gjøre, er å putte struttende grønnsaker (det bør også være “harde” grønnsaker) ned i et stort glass og helle en saltløsning over. Etter 1,5 måned har du fermenterte grønnsaker som er supersunne på grunn av melkesyren som dannes. Denne krukken kommer til å få ben å gå på!

 

Slik gjør du:

 • Sørg for både rene redskap og rene hender. Glasset du bruker, må også vaskes grundig og skylles godt siden melksyrebakterier ikke liker rester av såpe.
 • Saltløsningen skal være på 2 %. Per liter vann, skal du altså bruke 20 gram salt. Saltet må være jodfritt.
 • Det er supert å legge oppi båter av hvitløk siden hvitløk er antibakteriell og fremmer melkesyreprosessen.
 • Du må sørge for å bruke en krukke med et lokk som ikke sitter for tett – gasser skal kunne slippe ut. Du kan gjerne løfte på lokket innimellom for å slippe dette ut.
 • Fermenteringen skjer i tre faser:
  • Fase 1: Dag 1-3
   • Mikroorganismene dannes i krukken.
  • Fase 2: 1-2 uker:
   • Melkesyrningsfasen: Melkesyrebakteriene trives i saltløsningen og andre bakterier finnes ikke lengre fordi de ikke tåler saltet.
  • Fase 3: Modningsfasen
   • I den siste fasen av fermenteringen, skal grønnsakene “modnes”. Når de smaker surt, skal de plasseres i kjøleskap. Dette må skje cirka en måned før grønnsakene skal spises. Når du skal prøvesmake – bruk ikke hendene til å ta ut grønnsakene; bruk heller rene redskap slik at du ikke tilfører flere mikroorganismer. Etter modningsprosessen skal grønnsakene smaker friskt og syrlig – det er et tegn på suksess.
 • Åpnede krukker holder seg cirka ett år.

 

Disse grønnsakene passer fint til fermentering:

 • Løk
 • Gulrøtter
 • Hvitløk
 • Blomkål
 • Brokkoli
 • Rødbeter
 • Gulbeter
 • Polkabeter

 

Lykke til!

 

fermenterte grønnsaker2