Etter å ha syltet utallige glass med agurk, laget både ripsgelé, solbærgelé og syltetøy, sørget for hermetiserte tomatsauser av alle tomatene i hagen og tørket bønner, er det deilig med en snarvei for å ta vare på resten av grønnsakene i hagen. Favoritt tv-programmet på torpet om sommeren; “Sommar med Ernst”, ga oss en deilig og kjapp løsning på hvordan vi på en enkel måte kan ta vare på resten av grønnsakene. Alt du trenger å gjøre, er å putte struttende grønnsaker (det bør også være “harde” grønnsaker) ned i et stort glass og helle en saltløsning over. Etter 1,5 måned har du fermenterte grønnsaker som er supersunne på grunn av melkesyren som dannes. Denne krukken kommer til å få ben å gå på!
Slik gjør du:
- Sørg for både rene redskap og rene hender. Glasset du bruker, må også vaskes grundig og skylles godt siden melksyrebakterier ikke liker rester av såpe.
- Saltløsningen skal være på 2 %. Per liter vann, skal du altså bruke 20 gram salt. Saltet må være jodfritt.
- Det er supert å legge oppi båter av hvitløk siden hvitløk er antibakteriell og fremmer melkesyreprosessen.
- Du må sørge for å bruke en krukke med et lokk som ikke sitter for tett – gasser skal kunne slippe ut. Du kan gjerne løfte på lokket innimellom for å slippe dette ut.
- Fermenteringen skjer i tre faser:
- Fase 1: Dag 1-3
- Mikroorganismene dannes i krukken.
- Fase 2: 1-2 uker:
- Melkesyrningsfasen: Melkesyrebakteriene trives i saltløsningen og andre bakterier finnes ikke lengre fordi de ikke tåler saltet.
- Fase 3: Modningsfasen
- I den siste fasen av fermenteringen, skal grønnsakene “modnes”. Når de smaker surt, skal de plasseres i kjøleskap. Dette må skje cirka en måned før grønnsakene skal spises. Når du skal prøvesmake – bruk ikke hendene til å ta ut grønnsakene; bruk heller rene redskap slik at du ikke tilfører flere mikroorganismer. Etter modningsprosessen skal grønnsakene smaker friskt og syrlig – det er et tegn på suksess.
- Fase 1: Dag 1-3
- Åpnede krukker holder seg cirka ett år.
Disse grønnsakene passer fint til fermentering:
- Løk
- Gulrøtter
- Hvitløk
- Blomkål
- Brokkoli
- Rødbeter
- Gulbeter
- Polkabeter
Lykke til!