Historisk herregårdssus

Det passer  ypperlig at den enkle, rødmalte sommerstuen vår i Värmland er omringet av herregårder med historisk sus, som gir et lite luksusavbrekk i ferien.

Jeg liker tradisjoner, historie og bevaring. Alt det en gammel herregård oser av. Jeg er fascinert over det levde livet i veggene som du kan ane i det øyeblikket du entrer rommene; så mye latter, sorger og historier. Jeg er fascinert over salongene, kakkelovnene, tapetene, maleriene på veggene, bibliotekene, matsalene og grovkjøkkenet. Jeg elsker oppbyggingen av hagene og susene fra de mange hundre år gamle trærne.

Dessverre mestrer ikke alle herregårder det økonomiske og må legge ned driften som en følge av dette. Det er trist, og det er vel verdt å støtte en herregård økonomisk med en overnatting eller et arrangement. Baldersnäs herregård ligger i et vakkert naturreservat i Värmland ved den idylliske Laxsjön. Er det fint vær, kan du innta en bedre herregårdsmiddag ute på balkongen. Røkt sik, kaninrisotto, torsk med rødbet, herregårdens dessertvariasjon over snickers… Hva du ellers gjør på en herregård? Ikke så mye mer enn å rusle rundt i den store og flotte hagen, lukte på blomstene, kanskje spise et jordbær fra hagen og sitte med et glass vin eller syv under pergolaen. Og nattbade i innsjøen med promille.

I akkurat passe sus og dus. Trolig spøker det også. Men vi sov for tungt til å få det med oss.