El realismo mágico i sommer?

Jeg foretrekker en verden hvor menn får være menn og kvinner kan være kvinner. Gabriel Garcia Márquez er min desiderte favorittforfatter med romanen “Kjærlighet i koleraens tid” tett på romanen på andre plass: “Hundre års ensomhet”. Ut i fra titlene, bør det være åpenbart hva disse romanene handler om. Stormfull forelskelse, lidenskap, løgner og svik, men en evig tro på kjærligheten.

I forbindelse med at Márquez døde i 2014, hadde New York Times en hyllest til den bestselgende colombianske forfatteren. Avisen påpeker at problemet med begrepet “magisk realisme”, eller “el realismo mágico”, er at når folk sier eller hører det, oppfatter de i virkeligheten bare halvparten av ordet, nemlig “magisk “, uten å ta hensyn til den andre halvdelen, “realisme”. Hvis den magiske realismen bare var magi, ville det ikke bety noe som helst og det ville ikke hatt noen effekt. Men magien i magisk realisme har dype røtter i det virkelige. Den vokser ut av det virkelige og belyser det på vakre og uventede måter, og det er derfor magisk realisme virker. Magisk realisme virker definitivt på meg. Márquez beskriver selv kjærlighet i avsky på en glimrende måte. Det får meg til å le og gråte på nøyaktig samme tidspunkt.

Så hva er bedre enn å ta inn Márquez  på leselisten din i sommer? Jeg anbefaler at du starter med disse:

1) Kjærlighet i koleraens tid  (Gabriel García Márquez)

Florentino Ariza venter i over femti år på sin store kjærlighet. Handlingen finner sted fra midten av 1800-tallet frem til 1930-årene, i en colombiansk by. Eviglang forelskelse, gi aldri opp håpet. Det er ikke nødvendig å beskrive så mye mer enn det.

Pocketbok er i salg hos Adlibris

2) 100 års ensomhet (Gabriel García Márquez)

Romanen forteller historien om familien Buendía i den colombianske landsbyen Macondo.  Familien og landsbyen følges i omlag 100 år. Her må du holde tunga rett i munnen. For du følger ikke bare historien og livet til Aureliano, men også den Aureliano den andre, tredje, fjerde og så videre. Og i tillegg hans mødre, søstre, onkler og tanter.

Hva handler romanen om? Det er umulig å svare. Men i alle fall om livet; om hundretalls kjærlighetsaffærer og like mange svik og dødsfall.

Bør du lese den? Ja. 50 millioner bøker solgt i over 30 språk taler for seg selv.