Svensk sommer

Det er lite jeg ser mer frem til sommer i Värmland. Lange dager, lange netter. Så mye tid at jeg gjenkjenner både fuglemor og fugleart kun ved lyd når hun varsler sine små om at det er mat å få.  Så lange dager at jeg vet nøyaktig fra hvilken fuglekasse bankende små fuglehjerter snart skal kaste seg ut i sin første flytur på desperate fuglevinger. Noen skal lande i blomsterbedet, mens andre så vidt når plommetreet like utenfor kassen.

Lange nok dager til å gjøre «roadtrips» i det varmländske landskapet som for andre kanskje fremstår som noe alminnelig, men som for meg er utrolig vakkert. Traner som gresser på jordene på jakt etter en meitemark eller to. De røde torpene som strutter av sommerfølelse og sommerblomster som røper svenskenes veldige kjærlighet til «sommarstugan». De amerikanske bilene på landeveiene med reverumpe som jeg bare smiler av og med. God nok tid til å beundre Selma Lagerlöfs AGA som hun var mer stolt av enn Nobelprisen i litteratur, i  hjemmet på Mårbacka.  Lange nok kvelder til kveldssvømmeturer i en av Värmlands 10 000 sjøer.

Dyrke enda flere spennende krydderurter til hagen, og knaske sukkererter rett fra pallekarmen. Lære meg navnet på et nytt insekt, forstå hva slags frø de ulike fugleartene vil ha og bygge ekornkasse. Steke lefser på takke, briljere på søte desserter, fordype meg i både Dostoyevsky og García Márquez (ja, en balanse mellom de to er helt nødvendig) og skrive.

Dette er planene mine for en svensk drømmesommer.