Kyllingkjærlighet

For ikke så mange årene siden var det vanskelig å finne kylling av god kvalitet i butikken, og på restaurantmenyene sto den sjelden eller aldri. Fokus på dyrevelferd har vært en viktig driver for å få opp kvaliteten. Men det har sannelig inspirasjonen fra Liveche også vært. Den franske kyllingen foret på løpstikke  – eller kjærlighetsurt som den også kalles – var først ute på de hvite dukene. Så tok norske bønder etter, og handelen fulgte på. I dag elsker nordmenn kylling, og nyter stadig oftere kvalitetsfugl som ikke er hormonbehandlet til monsterstørrelse på tre-fire uker og grillet knusktørr med grillkrydder.

Siden vi har en flott løpstikke som allerede er godt igang for sesongen, bestemte vi oss for å marinere vår fine kylling i litt ekstra urtekjærlighet før og under grilling. Løpstikken er dyrket i Norden siden 1600-tallet, og kan bli opptil to meter høy. Vår er verken så gammel eller så diger, men det er likevel nok å ta av. Smaken er karakteristisk og minner om selleri. Foruten løpstikke, salt og pepper, besto marinaden av kjernemelk (aka buttermilk, den “melken” som blir til overs når du kjerner deg litt eget smør). Ok, det er ikke noe det ikke flyter over av i norske butikker, men i mange land som ligner vårt eget, som USA og England, er kjernemelken et mye brukt og etterspurt produkt. Uunnværlig til enkelte bakverk, og en klassiker til å marinere nettopp kylling i. Siden vi er litt nerdete på ikke å kaste mat, hadde vi kjernet smør av noen fløteskvetter og litt rømme over dato (det tar bare fem minutter i en foodprocessor).

Selv om det er flott å helgrille kan det være lurte å dele fuglen i fire, slik at lårene blir gjennomstekt uten at brystene blir tørre. De trenger litt lenger tid. Som jo er en av de viktigste ingrediensene i all god matlaging. Nest etter… kjærlighet.

 

 

Kylling oppskrift2