Surpomp

Krevende og sur på én gang, men steller du sitrontreet ditt riktig, kan det resultere i et høyt og struttende tre. Kanskje er du så heldig at du får noen sitroner også.

Sitrontreet kjøpte vi billig i en lokal butikk for seks år siden. Still going strong, riktignok uten sitroner, men med nydelige duftende blomster.  Om vinteren har vi overvintret treet inne i et soverom uten varme, og skjermet det for direkte sollys. Vi har vannet sparsommelig i løpet av vintersesongen og treet har stått ganske så struttende med grønne blader selv på den kaldeste vinter. Da jeg skulle sjekke treet for noen uker siden, var alle bladene døde. Da jeg var borti det med hånden, valgte treet til min store skuffelse å felle de aller siste bladene som et siste sukk (det skjedde sannsynligvis på grunn av for store svingninger i rommet sitrontreet overvintret i). Gleden var derfor stor da jeg for én uke siden oppdaget at treet plutselig sto fullt (virkelig fullt) med hvite blomster. Akutt førstehjelp ble gitt i form av å løfte treet ned i stuen og gi det vann og sitrusnæring. Sitrontreet skal få stå i stuen til slutten av mai – da skal vi sette det ut i veksthuset. Vi har aldri fått sitroner, men det spiller ikke så stor rolle fordi treet er flott i seg selv.

 Så hvordan bør du stelle et sitrontre?

  • Tørst, ikke tørst: Sitrontreet vil ikke ha lite vann, heller ikke for mye. Sjekk alltid jorden med fingeren før du vanner. Jorden skal tørke ut mellom vanningene. Spesielt under overvintring er sitrontreet svært følsomt med tanke på for mye eller for lite vann.
  • TLC: Næring bør gis både i sommer- og vinterperioden, men i vinterperioden gir du halv dose. Det er lurt å kjøpe egen sitrusnæring. Følg doseringen på flasken.
  • The answer is blowing in the wind: Om sommeren liker sitrontreet liker at det blåser i toppene, men ikke for mye av gangen. Har du sitrontreet i veksthuset, kan du for eksempel under den verste sommervarmen trille det utenfor for så å ta det inn igjen om kvelden.
  • Monsterfabrikken: Som alt annet i hagen din, er insekter og larver interessert i sitrontreet. Sjekk treet jevnlig for småvesener og plukk de vekk fortløpende. Vårt tre har heldigvis fått stå i fred for insekter. I forbindelse med overvintring, er det lurt å ta en ekstra sjekk og spesielt av jorden før du løfter treet inn i huset.
  • Staying alive: Overvintringen av et sitrontre bør optimalt være i et rom med 8-10 grader og ikke i direkte sollys. Temperaturen må være stabil. Dersom du oppbevarer sitrontreet varmere enn dette, krever også treet mer lys. Får det bare høyere temperatur uten mer lys, kan det hende treet feller bladene. Blir temperaturen ustabil, kan de hende at sitrontreet også feller bladene. NB; at sitrontreet felle bladene, betyr ikke nødvendigvis at treet er dødt. For å undersøke om treet er dødt eller ikke, skrap forsiktig med en negl på stammen og se om du får frem et grønt lag. Er laget under barken grønt, lever trolig treet.