Fem gjøremål i hagen akkurat nå

Både Nøtteliten og maurene i hagen vår vet det: For å kunne nyte og slappe av når du synes du fortjener det, må du gjøre en liten innsats først. Det er nå du legger grunnlaget for late sommerdager i nydelig blomsterprakt og velfylte spiskamre til høsten. Her er fem gjøremål du bør prioritere i hagen akkurat nå:

1. Jobb med jorden

TLC

Ønsker du deg struttende grønnsaker, er den beste investeringen god jord. Hagejord fra et hagesenter er ikke den beste løsningen. Hagejorden består ofte av torv med dårlig kvalitet, i blandet litt kunstgjødsel. Hagesentre selger også det de kaller krukkejord/urnejord. Denne inneholder også torv, men de fleste er blandet med leire, som gjør at den holder bedre på fuktigheten og det er viktig når du planter eller sår i krukker. Er du så heldig at du har en bonde i nærheten, kan du kanskje få kjøpt ordentlig jord fra vedkommende?

Har du ikke god jord fra før, kan du også få mye ut av å blande kugjødsel sammen med jorden du har fra før. Kompost er supert, og har du ikke muligheten til egen kompost, kan du i en byleilighet lage din egen kompost – bokashi. Vi har brukt bokashi i mange år, og det resulterer i stort mangfold og store mengder av grønnsaker i torphagen.

Luking

Det er ingen vei utenom, luking må til. Jo mer luking du gjør år for år, jo lettere blir jobben.

2. Så inne, så ute

Ute eller innesåing alt ettersom sonen du bor i. I tillegg til en stor mengde forsådde grønnsaker og sommerblomster som står i leiligheten, har jeg nå begynt å så direkte i pallekarmene i torphagen. Det er kanskje litt tidlig, men jeg bruker fiberbruk. Fiberduk beskytter både mot kulde, vind og for sterk sol. Små spirer blir lett solbrente, det liker de ikke. Dette sår jeg ute i slutten av april:

  • Sukkererter
  • Erter
  • Salat
  • Reddik

Dersom du ikke har egen hage, er det mye du kan så på balkongen. Salat er enkelt å så, og frøene kan du så i nesten hva som helst. Dersom det ikke er drenering (hull) i bunnen av beholderen du så i, må du legge et lag med Leca-kuler nederst. Ha krukkejord i et lag over der igjen. Helt øverst kan du gjerne ha et tynt lag såjord. Salat spirer ikke ved en temperatur over 20 grader. Jeg har flere bøtter stående med salat både utendørs og innendørs i en ytre gang – og begge har begynt å spire.

3. Beskjær busker og trær

Beskjærer du ikke frukttrærne regelmessig, får du ikke en bra avling eller frisk frukt.

Ha på benmel og kompost. Benmel er riktig på både fosfor (P) og nitrogen (N). Fosfor påvirker blomsterdannelse, fruktsetting og rotdannelse, men nitrogen gir tilvekst og frodige, grønne blader. Benmel er fint for alle bærbusker.

Det er også lurt å luke rundt buskene – slik at det ikke bare er gress rundt stammen. Får du luket vekk alt gresset rundt stammen slik at det kun er jord igjen, er det lettere for busken å ta opp benmelet og komposten.

God fornøyelse – det beste grunnlaget for hagen din (eller balkongen) legger du akkurat nå!