Opp å vekke sola

Januar til april er vente- og pleietid. I januar sår jeg tomater og chili som får vokse under vekstlys i vinduet. I april forsår jeg brokkoli, rosenkål, jungelagurk, slangeagurk og fennikel. Så lenge snøen fortsatt ligger i et tynt dekke på jorden til pallekarmene i torphagen som om få måneder skal bugne av friske grønnsaksvekster, er det lite jeg får gjort bortsett fra å pleie og plante om spede vekster som strekker seg like ivrige etter å få komme ut i solen som meg.

Siden jeg må smøre meg med tålmodighet, begynner jeg å tenke på alt det jeg har lyst til å få til i veksthuset og i grønnsakshagen.  For meg er det:

Nye ideér og innredning av veksthuset

Jeg vil ikke fylle veksthuset med nips. Det skal først og fremst være en grønn oase for både grønnsaker og blomster, men jeg ønsker også at det skal kunne brukes som et deilig spisested i ly for sommerregnet eller som ekstra overnattingsplass for gjester. Det er mye inspirasjon å finne på nettet, og jeg samler inspirasjon på Pinterest.

Jeg er glad for den norske sommeren vi har, men den kan bli kald. For noen år siden – midt i juli, krøp temperaturen ned i to grader om natten. Tepper og puter er noe vi alltid trenger, og alpakkaull er deilig året rundt. Aller helst vil jeg strikke pledd og sy puter selv.

Hendene mine får gjennomgå av kald vårluft og kald jord, og de trenger alltid håndkrem.  Håndkremen fra Meraki er så fin i seg selv at den kan få lov til å stå i veksthuset hele sommeren. Skikkelige hagehansker vil jeg også ha – tykke hagehansker, helst lange og kraftige som tåler mange timers arbeid i hagen uten at de blir gjennomvåte.

Jeg vil ha flere og flere…

…grønnsaker som jeg aldri har dyrket før. I fjor hadde vi fiken som skal tåle -23 grader. Det gjorde den, men da jeg for noen måneder siden åpnet vinduet til det røde veksthuset, oppdaget jeg til min forargelse at stammen var bitt rett av – trolig av en mus eller rotte.

Jo flere grønnsaker, jo mer jobb. Men jeg drømmer likevel om utvidede grønnsaksland med mange ulike kålsorter (som jeg bare kan glemme siden dyrking av kål krever at du hver dag plukker vekk snegler – det er vanskelig på et fritidssted) og mengder av erter i ulike sorter som jeg vil bruke til å lage deilige, italienske retter.