Syndig svart

Synden er søt. Og svartest blir synden når du skaper den selv. Det blir liksom noe mer høytidelig med godteri du selv har laget enn noe du rasker med deg til hektopris i kiosken. Ikke bare smaker synden søtere; synd har som kjent en tendens til å legge seg på magen og hoftene, men har du forberedt den omhyggelig på ditt eget kjøkken, gaper du ikke over så mye om gangen heller, men nyter med andakt. Sånn sett blir den jo rene slankekuren. Slik går du fram for å få synden akkurat så svart og søt den skal være:

Vingummien er lagd på samme oppskrift som vingummi jeg har lagd tidligere. I stedet for å tilsette olje med smak (i ledd 3), tilsetter du lakrissirup. Du må bruke ganske mye slik at du får en ordentlig lakrissmak. Jeg er en stor fan av lakrissirupene fra Johan Bülow og har brukt den søte sirupen i disse lakrishjertene.

Ingredienser:

 • 50 gr. gelatin, 250 bloom
 • 140 gr. vann
 • 225 gr. sukker
 • 22.5 gr sorbitol pulver
 • 245 g glukosesirup
 • 15 gr. sitronsyre
 • 12 gr. eterisk olje med smak (jeg kjøper oljer fra denne nettbutikken: CC Hobby)
 • Maisstivelse for å forhindre at vingummien setter seg fast i formene
 • Silikonformer

Fremgangsmåte

0. Pudre silikoformene med maisstivelse – rist av det overflødige.

 1. Oppløs gelatinen
 • 50 gr. gelatin, 250 bloom
 • 140 gr. vann

Bland gelatinen og vann i en ziplock-pose og forsegl den. Plasser posen i et vannbad og still inn sirkulatoren på 65 grader. Ha den der i cirka 30 minutter – pluss/minus 10 minutter. Den er ferdig når pulveret eller platene har løst seg opp til en tykk, klumpfri sirup.

2. Smelt sukkerbasen

 • 225 gr. sukker
 • 22.5 gr sorbitol pulver
 • 245 g glukosesirup

Bland ingrediensene og varm opp i en kjele til blandingen når 65 °C under sakte omrøring. Når blandingen er varm, tilsett forsiktig gelatinen fra steg 1. Fjern kjelen fra varmen og hell blandingen i formen.

3. Tilsett syre, smak og farge

 • 15 gr. sitronsyre
 • 12 gr. olje med smak
 • Farge

Tilsett syre og smaksolje i blandingen og rør rundt. Tilsett farge dersom du ønsker det. Start med noen få dråper og fortsett til du har fått ønsket resultat. Ha blandingen over i en «sauce gun» eller annet utstyr som måtte passe for å helle blandingen i silikonformene.

La vingummien stivne i romtemperatur og plasser den i kjøleskap over natten – tildekk formene med plastfolie (bare løst dandert over toppen av formene).

Nyt!

lakris-hjemmelaget
Du trenger silikonformer til vingummi siden formene må bøyes og tøyes for å få ut den ferdige vingummien.
hjemmelaget-vingummi
Matkjemi-hyllen hjemme er ganske velfylt. Det meste er på Modernist Pantry eller på Gastronaut.no.