Leave them longing for more

Knapphet som psykologisk mekanisme har funket i årevis på mange områder. Det brukes i reklame. Og i kjærlighet (for mange er det åpenbart viktig ikke å svare umiddelbart på sms-en fra Mr. Right siden det viser at du er for interessert). For meg funker knapphet veldig godt i den søte verden. Hvis du ikke har fått det med deg så langt, elsker jeg sjokolade og desserter. Men jeg foretrekker små porsjoner fordi jeg synes middag eller dessert på en tallerkenen som ikke blir spist, bare blir unødig sløseri og ikke minst mindre delikat. Jeg tror på ordtaket “leave them longing for more”.

Disse lekre munnfullene gjør akkurat det. De lages på under 30 minutter, gir deg den deilige søte smaken du trenger etter et godt måltid og du får lyst på mer. Men det er ikke mer, og akkurat det gir deg bare mer lyst til neste gang.

Ingredienser (nok til 4 personer):

 • Frossen butterdeig (cirka 1 plate)
 • Vaniljekrem:
  • 1 vaniljestang
  • 2+1 dl h-melk
  • 60 g sukker
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss maisenna
 • Friske bær

 

Slik gjør du:

 • Tin den frosne butterdeigen til du kan kjevle den ut – det tar cirka 20 minutter.
 • Lag vaniljekrem:
  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha 2 dl melk, vaniljestang + frø og sukker i en kjele. Rør det sammen og varm til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommer.
  • Hell 2/3 av den varme blandingen litt etter litt over i eggeblandingen mens du visper. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
  • La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at blandingen ikke brenner seg.
  • Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt slik at den blir tykkere. Hell kremen over i en bolle og avkjøl kremen i kjøleskap.
 • Sett stekeovnen på 200 grader.
 • Gjør klart et stekebrett med bakepapir.
 • Kjevle butterdeigen ut så tynt du kan. Stikk ut små sirkler (jeg brukte et eggeglass) og legg de utstikkede sirklene over på eggeglassene (dersom de tåler varme) slik at det formes en “minibolle” (opp/ned). Forhåndsstek “bollene” i 5-10 minutter slik at de blir stive nok til at du kan helle vaniljekrem i midten og legge bær som topping. Stek de små dessertene til de blir gylne – cirka 7-10 minutter.
 • Dryss over melis like før servering.