Ære være…

…laurbær eller Laurus Nobilus som det vitenskapelig navnet på laubær er. Det er ikke uten grunn at laurbærkranser ble gitt til seierherrer i antikken. Nobilis betyr nemlig nobel, “high -born” og feiret. Grekerne har gjennom historien benyttet laurbær som et kraftig antiseptisk middel som kunne beskytte mot sykdom, og flere kirkegulv i Hellas blir visstnok fortsatt drysset med laurbær.

Om man fortrekker smaken eller å holde seg frisk; det er i alle fall gode grunner til å hylle laurbær. I mange krafter, supper og sauser er laurbær uunnværlig. Bladene fra busken vår på torpet (laurbærtrær i Middelhavsområdet kan forresten bli opptil 20 meter høyt) er høstet og tørket for sesongen og venter bare på å bli sluppet uti en varm gryte eller suppe som en viktig smakssetter.

 

laubær-dyrke