38 timer i Amsterdam

Når flyselskapet bestemmer at du skal bruke fem timer til Amsterdam i stedet for to, er det fint å vite hva du bør oppleve i Amsterdam på kort tid! Her er mine tips.

Hotell: Det private gjestehuset “Hotel Seven one Seven” med kun ni rom er virkelig verdt prisen. Fullpakket av sjarm, historie og “quirkyness” akkurat slik jeg elsker! Vi ramlet inn døren slitne etter å ha vært på reisefot i nesten ti timer med kansellerte fly og taxi’er som ikke fant frem i de smale, enveiskjørte gatene.  Etter å ha svart “Absolutely horrible” på spørsmålet til kvinnen som møtte oss på hotellet om hvordan flyturen hadde vært, skjønte hun umiddelbart hva hun skulle gjøre. Etter kort tid var vi plassert foran peisen med et glass hvitvin og innsjekkingsprosessen ble foretatt svært elegant og hurtig på bakrommet.

Ikke bare var vi innkvartert i det store Goethe-rommet med deilige myke sofaer og franske vinduer mot bakgården, selve resepsjonsområdet og fellesarealer ga følelsen av å være personlig gjest i et smått bohemsk herskapshjem. Servicen var  oppriktig og fin på en nedtonet og troverdig måte. Her har du ingen elektroniske nøkkelkort, men en tung ordentlig nøkkel til både rom og safe. Du har heller ingen “do not disturb” eller “please tidy my room”-skilt. Med bare ni rom har personalet oversikt og  sørger for å ordne rommene og fylle på med forfriskninger når de ser det passer deg.

 

 

 

Shopping: Jeg er allergisk mot store magasiner med de obligatoriske gigantavdelingene med parfymelukt som henger tungt over lokalene. Er du som meg og liker små og originale butikker med sjarm og personlighet hulter til bulter mellom små, koselige kafeér og restauranter, er “The 9 Streets” (De 9 Straatjes) et godt valg.

 

 

Mat & drikke: Amsterdam er et eldorado for matglade. Ost er en selvfølge. Vil du shoppe ost; gå etter lukten! Er du glad i italiensk, er restauranten Bussia i Reestraat et veldig godt valg for lunsj (restauranten har også åpent for middag fra kl. 18). En sjeldent søt og glad hovmester ga stedet karakter og vinkjelleren er det verdt å teste. “Lion Noir” er også en god restaurant, men designet og utformingen av selve lokalet er kulere enn maten. Dutch mule med Genever var en artig vri på cocktailen Moscow Mule.

Amsterdam har hele 17 restauranter med én stjerne i Michellin-guiden og fem restauranter med to stjerner. Vi spiste på “Veermeer” som drives av Chris Naylor.  Det kuleste skjedde helt i starten av måltidet hvor servitørene stolt kom ut med et skinkestativ på et trillebord hvor skinken var erstattet med en hel gren med rosenkål hvor rosenkålene ble skåret av èn og èn og servert ved bordet. Det kunne blitt en gimmick, men ble det ikke. Kjøkkensjefen ønsket å kommunisere respekt også for de jordbundne råvarene – og lyktes.

 

bussia-amsterdam
“Food to die for” – det finner du på den italienske restauranten Bussia.

 

Cocktailbar:  Som andre storbyer, er det et vell av cocktailbarer å velge mellom i Amsterdam.Door 74″ nevnes av mange som en favoritt. Det er en “Speakeasy” bar. I perioden 1920-1933 fantes det i USA, men også andre land ulovlige virksomheter som solgte alkoholholdige drikkevarer (salg, produksjon og omsetning av alkoholholdige varer var ulovlig i USA i denne perioden).  Disse virksomhetene ble kalt “Speakeasy”. Konseptet med “Speakeasy”-virksomheter forsvant i høy grad etter at forbudet ble opphevet i 1933, men begrepet blir fortsatt av og til brukt for å beskrive retro-barer. “Door 74” er en av disse. De aksepterer kun reservasjoner samme dag som må gjøres per telefon. Baren er kul nok i seg selv, men litt oppskrytt. Bartenderen lagde gode “Dry martinis”, men min favoritt er fortsatt på Dukes Bar i London.

Hadde jeg hatt litt flere timer i Amsterdam, hadde jeg villet sykle meg vill i de sjarmerende kanalgatene, stoppet for et lite glass vin her og der i solen mens jeg bedrev mennesketitting og ikke minst ble underholdt av den til dels sydlandske stemningen på trafikantene – både syklister og bilister der de hiver seg ganske hissig rundt i kanalgatene (jepp, Nederland var en kolonimakt og har en befolkningssammensetning som reflekterer dette).