Høstruller

Min gamle favoritt fra barndommen; kålruletter, er oppgradert. Tidligere fylt med farse – denne litt uhåndgripelige, fete og utspedde kjøttdeigen som du ikke vet helt vet hva inneholder, er den nå erstattet med skikkelig god confitert and og servert med en ripssaus. Confitert and er altså and som er kokt i eget fett. Kålrulettene er rask mat dersom du fra før av har confitert andelårene. Det er lurt å lage en stor porsjon av andelårene som du kan ha i fryseren – da trenger du kun å brune skinnet på høy varme i stekeovnen (putt andelårene inn i maks varme under grillen i stekeovn til skinnet er sprøtt) neste gang du har lyst på andelår. Og dersom du skal bruke andelårene til kålrulettene, trenger du ikke brune dem på forhånd dersom de allerede er confitert.

Og du: greia med confitert and er at andekjøttet er holdbart til nesten ubestemt tid dersom du legger kjøttet over på et tett glass (fjern benet av andelårene etter at de er confitert – eller det vil si: bena kommer til å falle av helt av seg selv) og heller oljen over slik at oljen dekker andekjøttet fullstendig. På denne måten har du deilig andekjøtt lett tilgjengelig slik at du for eksempel kan lage en skikkelig pimpet hverdagssalat på de dagene du har lite tid til å lage middag.

Slik gjør du – confitering av andelår:

  • Sett stekeovnen på 80 grader – andelårene trenger cirka 9-10 timer på denne temperaturen. Det er perfekt å sette andelårene inn sent på kvelden så har du fantastisk møre andelår når du våkner dagen etter.
  • Legg de frosne andelårene over i et stort ildfast fat – bruk gjerne en jerngryte.
  • Hell over nok fett til at fettet dekker lårene. Aller helst bruker du rent ande- eller gåsefett, men du kan også bruke en smaksfattig olje og blande litt andefett i.
  • Ta lårene ut av ovnen etter at de er ferdige, salt og pepre dem.
  • Sett stekeovnen på 225 grader for steking av kålrulettene.
  • Blancher kålen i 30 sekunder (slik at kålbladene blir lettere å brette). Pakk anden i kålbladene og pensle rulettene med olje og sett dem inn i ovnen og stek i 5-10 minutter.

 

kålruletter2
Kålruletter med confitert andekjøtt smaker så mye bedre enn kålrulettene med farse! Server dem med en saus som både litt sødme og syre – ripssaus eller solbærsaus er nydelig.