Kortreist

Med fiskelykke og noen grønnsaker i hagen, kan du skape et skikkelig kortreist festmåltid som for eksempel en fløyelsmyk gjeddemousseline med agurkgranité.  Hvis du først får gjedda på kroken da! Foruten å være en hissig slåsskjempe, er gjedda kjapp. Verdens raskeste bil gjør 0-100 på 2,5 sekunder – gjedda gjør 0-80 på under ett sekund. Siden gjedda er en rovfisk (og eventuelle miljøgifter og annet dermed akkumulerer seg) bør du la være å spise de største gjeddene, og heller slippe dem ut igjen. Èn til to-tre kilos fisk er fint å spise.

Gjedda har en rekke småbein som kan gjøre den nesten håpløs å rense og spise. Trikset er, før du fileterer, å skjære et v-formet snitt helt inn cirka 1,5 centimeter på hver sin side av ryggraden hele veien fra hode til hale. Snittet skal skjæres i 45 graders vinkel til det treffer ben. Hvis du så fileterer på vanlig måte fra snittene du har gjort, vil småbeina stort sett bli sittende igjen i den biten av fiskekjøttet du har ofret langs toppen av ryggen.

 

Ingredienser gjeddemousseline (nok til 2 personer):

 • 200 gram renskåret gjeddefilet
 • 1 dl. fløte
 • 4 eggehviter
 • 1 ts finhakket pepperrot
 • 1 gulrot
 • 1 agurk
 • Smør
 • Vann
 • 1-2 ss. sukker

 Slik gjør du:

 • Gjeddefilet, fløte, eggehviter, pepperrot, salt og pepper kjøres til en fin og lett røre i kjøkkenmaskin.
 • Ha røren over i en smurt form og stek den på 170 grader i cirka 25 minutter.
 • Tilbehør gulrot og agurkgranité:
  • Ha vann, smør og en nype sukker i en kjele. Hakk gulroten og gi den et kort oppkok i væsken.
  • Lag agurkgranitéen på pulpen fra jucing av en agurk. Alternativt kan du kjøre agurken i en blender hvor du fjerner væsken. Bland sammen med 1/2 sitron og 1-2 ss sukker. Kjør godt sammen i iskremmaskin, frys den før servering.
  • Anrett gjeddemousseline med glasert gulrot og agurkgranité.

 

Skitt fiske!