Agurknytt

I min streben etter å lage vakre sjokoladekreasjoner, trenger jeg påfyll av inspirasjon. Hvor det mest naturlige stedet å finne inspirasjon er? Torphagen!

Agurker trives svært godt i et av veksthusene på torpet. En agurk består av om lag 97 % vann, men er en ulv i fåreklær. Smaken på agurksaft er nemlig svært konsentrert og markant. Denne konfekten med fyll av hvit sjokoladeganache har litt agurksaft i seg i tillegg til en liten bit frisk agurk. Sødmen i den hvite sjokoladen balanseres godt med friskheten til agurken. Et ørlite streif av havsalt hever smaksopplevelsen enda et par hakk og en kandisert agurkurt (også fra torphagen) gjør den til en ordentlig eyecandy.

Dersom du velger å legge en bit av noe vannholdig som for eksempel agurk i en konfekt, er det verdt å tenke på at du reduserer holdbarheten på konfekten betraktelig. Pass derfor på å servere disse og spise dem opp (noe som ikke bør være et problem); raskt.

Til denne konfekten har jeg brukt sjokolade fra Odense. Det er en bra sjokolade dersom du er nybegynner på temperering (følg anvisningene på pakken).

 

Du trenger:

  • Cirka 20 ferdigstøpte sjokoladeskall av hvit sjokolade

Hvit sjokoladeganache:

  • 125 gr.hvit sjokolade (hakket)
  • 0,5 dl.fløte
  • Agurksaft (ha agurken i en juicer eller putt den i en blender og sil ut saften av massen i etterkant)
  • Frisk agurk
  • Litt havsalt

 

Det er viktig at du tilpasser mengden agurksaft til sjokoladeganachen; dersom du har for mye agurksaft oppi, vil du få en tyntflytende ganache og da blir det problematisk å “støpe” bunnene på konfekten (ganachen vil blande seg med sjokoladen du har på som bunn).

Slik gjør du: 

  • Ha fløten i en kjele og la koke opp (kun koke opp – ikke la den koke).
  • Ta kjelen av platen og tilsett den hakkede hvite sjokoladen, rør til blandingen er jevn. Tilsett agurksaft og smak til. Avkjøl ganachen i kjøleskap i opptil én time. Ta den ut cirka 20 minutter før du skal bruke den slik at den er romtemperert.
  • Ha gananchen i en sprøytepose og sprøyt en passe mengde ganache i sjokoladeskallene. Husk at du også skal ha plass til en liten agurkbit og litt havsalt på toppen.
  • Fyll på bunnene av pralinene med temperert sjokolade og la dem stå til avkjøling.

 

 

 

 

konfekt-oppskrift1
Jeg har en stor mengde ulike sjokoladeformer – de fleste er fra marron.se. Nettbutikken pralin.no/nettbutikk har også bra med utstyr. 

 

 

 

konfekt-oppskrift2
Agurkurt passer perfekt til kandisering. Disse er påstrøket litt pisket eggehvite med pensel, dyppet i sukker og tørket i dehydrator (du kan også la dem lufttørke) i 2 dager på lav varme.