Luksusproblem

 

Overflod av grønnkål, brekkbønner, brokkoli, salat og gulrøtter…. Spesielt brekkbønnene har trivdes ekstremt godt i torphagen og de fem plantene har gitt oss store avlinger helt fra juli måned til dags dato. Plantene nekter fortsatt å innse at sommeren er over, og vi høster velvillig. Det kan bli litt kjedelig å spise brekkbønner til middag 5 dager i uken, og løsningen for å få brukt grønnsakene lenge etter at hagen har sluttet å gi, er selvsagt sylting, vakuumpakking eller frysing. Husk at når du sylter er det viktig at du steriliserer glassene slik at det ikke dannes mugg på glasset – det er udelikat!

Slik steriliserer du glassene:

  • Vask glassene godt – helst i oppvaskmaskin.
  • Sett glassene inn i stekeovnen på 100 grader og la glassene stå i 15 minutter.
  • Hell innholdet du skal sylte på varme glass.

 

Syltelaken:

  • En del eddik (dersom eddiken er sterk)
  • To deler sukker
  • Tre deler vann

 

Slik gjør du: 

  • Plasser grønnsakene oppi de rene og steriliserte glassene.
  • Kok opp laken slik at sukkeret løser seg opp. Bland dette med ulike urter og krydder.
  • La laken kjøle seg ned før du heller laken over grønnsakene. Sett på lokket og plassert mørkt.

 

 

 

brekkbønner3
Brekkbønner er enkle å få til i kjøkkenhagen; med litt oppbinding og litt næring underveis kommer du langt. NB: Det er lurt å forså brekkbønner, og at du lar dem vokse seg store og sterke under fiberduk.

 

 

brekkbønner-sylte
Agurken har også gitt en stor avling i år, og det er supert for da har vi egendyrket sylteagurk til jul!