Kakemonstre og andre beist

Kanskje det var disse kjeksene med knasende sukkerbiter barnebokforfatter Roald Dahl tygde på da han i skrivestuen sin i “Gypsy House” skapte rollefigurer som ekteparet Twit? “The sticky tree” (hvor fuglene i hagen skulle sette fast føttene sine slik at ekteparet kunne lage fuglepai med sprøstekte fugleben) og “Worm spagetti” sier mye om Dahls livlige, men makabre fantasi og enestående fortellerevne vi barn over hele verden elsker.

Etter en dose med skremmefortellinger, fungerer i alle fall Roald Dahls egne kjeks (fra Roald Dahls kokebok) perfekt som trøst etterpå – både for voksne og barn.

 

Arnhem Biscuits

Deigen blir best dersom du lar den ligge i kjøleskapet over natten for så å bake den ut dagen etter.

Ingredienser:

 • 190 gram hvetemel
 • 100 gram melk
 • 4-5 dråper sitronsaft
 • 5 gram fersk gjær
 • 105 gram usaltet smør (delt inn i små biter)
 • Litt salt (dersom du bruker usaltet smør)
 • Sukkerbiter (som i forkant skal knuses grovt med en kjevle)

 

Slik gjør du:

 • Bland sammen mel, melk, sitronsaft og gjær i en kjøkkenmaskin. Tilsett en klype salt ved behov. Bland alt sammen i en kjøkkenmaskinen på høy fart. Tilsett litt og litt av smøret slik at det blir godt jobbet inn i deigen. Dersom det er vanskelig, bruk i stedet fingrene til å få smøret inn.
 • Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet over natten.
 • Sett ovnen på 140 grader. Gjør klart et bakeark på et stekebrett.
 • Fordel sukkerbitene jevnt på et bakeunderlag og knus dem grovt med kjevlen. Kjevle så ut hele deigen over sukkerbitene slik at sukkerbitene setter seg godt fast. Strø på mer sukker (husk at grunnoppskriften ikke har noe sukker i seg) og fortsett med å kjevle ut deigen tynt over de knuste sukkerbitene.
 • Med en kjeksutstikker, stikk ut runde kjeks.
 • Ha kjeksene over på stekebrettet og dryss over mer sukker.
 • Stek kjeksene i 30-45 minutter til de har blitt gylne.

 

Lykke til!