Tilbud på Karl Johan

Steinsopp. Porcini. Bolette. Karljohan svamp. En delikatesse på ingredienslisten i de beste restaurantene. Sverre Sætre brukte den i praliner til å vinne VM i konditorkunst. Og du kan kjøpe den tørket for et par tusen kroner kiloen i gode kolonialer.

Eller du kan gå en liten skogstur. For i år er steinsopphøsten legendarisk. Du må minst 20 år tilbake for å ha sett lignende. På en drøy halvtime plukket vi 5-6 kg innenfor en radius på 200 meter – rett utenfor stuedøra på torpet. Det ble steinsopp-pizza, biff- og soppsandwich, sopp-pasta og ikke minst et betydelig lager steinsopp tørket i dehydrator.

På norsk, fransk og italiensk (“porcini – liten gris”) er den døpt etter assosiasjoner til utseendet. Men hvor kommer Karl Johan inn i bildet?

Karl Johan, eller Jean Baptiste Bernadotte var general i Napoleons hær og fikk sitt svensk-norske kongedømme som belønning av Napoleon for utvist mot og fremgang på slagmarken. Han kom med andre ord fra et land der de vet å sette pris på utsøkt mat som steinsopp. Til sin forferdelse oppdaget han at vi nordboere ikke hadde lært å sette pris på delikatessen, noe den ferske monarken straks satte seg fore å rette opp i.

Voila: Karljohan svamp, som den ble hetende på svensk. Løp og kjøp. Bedre tilbud finner du ikke på Karl Johan.