Thai i regntid / Thai in the rainy season

Post in English

I “regntiden” som jevnlig hjemsøker vår nordiske sommer, søker mange av de fastboende rundt vårt svenske sommerparadis inn til den lokale thaisjappa, som aldri er langt unna. Dem om det. Vi tipper det er mer autentisk å blåse i noen regndråper, iføre oss tropehatt og lage vår egen thaimat under åpen himmel.

I thailandsk matlaging er ingredienser som galangal, kaffir-lime blader og thaibasilikum sentrale. Ingredienser som kan være vanskelig å finne. Tørkede kaffir lime-blader finner du i de fleste brukbare matbutikker, men hele poenget med kaffir lime-blader er å bruke oljen som jo er fjernet i de tørkede bladene. Jakten min på ferske kaffir-lime blader fortsetter, men thaibaslikum er lett tilgjengelig siden vi dyrker den selv. Kjøp for eksempel sorten jeg brukte “Siam Queen” på Impecta.se, så den nå i en krukke, dekk med plastfolie, og du har ganske raskt en fin thaibasilikumplante du kan bevare gjennom vinteren dersom du steller pent med den (den vil gjerne ha litt næring).

Fritert fisk med grønn mangosalat (eller bruk et grønt, syrlig eple) har blitt en favoritt og gjenganger på torpet i Värmland. Hentet fra boken “Simple Thai” av Leela Punyaratabandhu velger vi den fremfor “kafé Bangkok”.

Fritert fisk med grønn mango salat

4 personer

 • 1 liten grønn mango eller 1 stort grønt eple
 • 2-3 spiseskjeer presset limejuice eller hvit eddik dersom du bruker eple
 • 300-400 gram torskefilét, kuttet i mellomstore biter
 • 1/2 ts.salt
 • Mel til å rulle fiskebitene i
 • Olje for fritering

——————————-

 • 1 ss.limejuice
 • 1 ss. fiskesaus
 • 2 ts.palmesukker (revet) eller brunt sukker
 • 2 ferske “bird`s eye” chili, tynt skåret i lengden
 • 1 stor sjalottløk, skåret i tynne skiver
 • Fersk koriander
 • Fersk mynte
 • En god håndfull ristede cashewnøtter

Slik gjør du:

 • Ved bruk av mango: skrell den og skjær mangoen i tynne strimler (bruk for eksempel et juliennejern). Dersom du bruker eple, trenger du ikke skrelle det – del eplet i to, fjern kjernehuset og kutt eplet i tynne strimler på størrelse med en fyrstikk. Bland epleskivene med limejuice (slik at de ikke blir brune).
 • Ha fisk og salt i en bolle og bland godt.
 • Ha melet på en bakeplate og dekk fiskebitene med mel – rist av det overflødige. Legg fiskebitene på en tallerken – ikke bruk fingrene på dem. La fisken få sette seg i 10 minutter slik at melet skal få trekke opp fuktighet fra fisken.
 • Friter fiskebitene til de er pent brune. La eventuell overflødig olje på fiskebitene dryppe av på et tørkepapir.
 • Dersom du bruker eple; tørk av eplet, og bland limejuice, fiskesaus og sukker til sukkeret løser seg opp. Tilsett chili, sjalottløk, salt, pepper og bland godt. Når den smaker godt – det skal være en hovedsmak av syrlig, men med litt salt og litt sødme til slutt. Når du synes smaken er riktig, tilsett koriander og mynte.
 • Når du er klar for å servere maten, anretter du tallerkener med salat, fritert fisk og topper med cashewnøtter og mynte.
กินให้อร่อย (God appetitt)!
Thai-oppskrift, Hygge
Fritert fisk er nydelig sammen med eple med thailandske smaker.
hygge
Dersom du forebereder alle ingredienser før du begynner å lage mat, blir alt mye enklere. Utekjøkkenet er perfekt for matlaging om sommeren. Selv med litt duskregn.

 

Thai in the rainy season

During the rainshowers regularly moisturing our Nordic summer, locals around our Swedish summer cottage tend to seek refuge in the local Thai-restaurants.  We find it more authentic to welcome a few raindrops for the sake of the harvest and enjoy some outdoorsy thai cooking.