Gjensyn med mormor

Nysäters Hem & Antik ga mannen min et fint gjensyn med mormor Anna. Hos gode, gammeldagse mormorer handlet det mye om mat. Og svenskfødt som min svigermormor var, ble det dekket til høytider og fest med rikholdige smørgåsbord, köttbullar, sill, kalvsylta og andre godsaker – med nettopp dette serviset vi fant i 10 deler av alle slag. Så å si ripefritt. Vi kunne ikke dy oss…

“Lilla, vackra Anna” pleide min manns morfar å synge til fruen, Anna Emilie, når han var i godt lune, og rent bortsett fra at dette serviset er vakkert på en gammeldags, romantisk måte, var nok navnet medvirkende til at ekteparets valg av “porslin” falt på nettopp “Grøn Anna”. Serviset ble produsert av Gøteborgs Porslinsfabrik fra 1898, og i en lang periode senere av Rørstrand, som kjøpte opp fabrikken i 1914.