Sommeråpning

Hvorfor du skal spise Stillehavsøsters i Norge? Først og fremst fordi det både er godt og sunt, men også fordi Stillehavsøstersen invaderer kysten vår og fortrenger både den norske flatøstersen og blåskjell. Mangelen på blåskjell skaper problemer for sjøfugl som spiser blåskjell.  Årets sjøfugltelling i regi av Norsk Ornitologisk Forening avdekket nylig en kraftig nedgang i bestanden av ærfugl. Og gir du blaffen i miljøet, kan du jo vente til du begynner å skjære deg i føttene på badestranden.

Én av grunnene til at Stillehavsøstersen har klart å etablere seg langs Norskekysten, er at den er sterk og solid, og derfor kan østersen også være vanskelig å åpne. Her er tre tips:

 

Tips 1

Du åpner østersen ved å holde den med en kraftig hanske med den dype siden av østersen ned. Det er essensielt å åpne østersen ved lukkemuskelen. Den finner du der østersen er smalest. Tving en østerskniv inn i muskelen og vri til den åpner seg. Dette kan være en tøff jobb, så sjekk ut tips 2 & 3 som gjør det enklere.

Tips 2

Kok opp en kjele med vann. Ha østersen oppi det kokende vannet i 30 sekunder og ha dem deretter raskt over i en bolle med isvann. Noen av østersene vil åpnes av seg selv, mens de andre vil være mye enklere å åpne. Østersene vil fortsatt være rå, men litt fastere og finere i formen.

Tips 3

Sleng dem på grillen til de åpner seg selv. Det vil ta cirka 1 minutt eller to. Strø eller hell forsiktig på litt biter av skinke og ost, pisket egg med urter eller en dråpe tabasco og litt strøbrød. Gratiner til det ser delikat ut.

 

Litt ubekvem med naturell østers? Denne versjonen av østers passer trolig deg: Invadert

Lykke til!

 

StillehavsøstersStillehavsøsters3