Chill out

Vil du ha en ordentlig cowboygryte som er skikkelig god og sunn, som krever minimalt arbeid og som er lett å ta med i et spann for å spise den hvor som helst? Lag en stor gryte med chili da vel – og nyt den med sprø nachos og iskald øl.

Ved valg av oksekjøtt: dersom du har dårlig tid bruker du entrecote eller biffkjøtt. En oksestek eller høyrygg er både bedre og billigere, men trenger lang tid på lav varme – 100 grader over natten.

Ved valg av bønner: dersom du bruker kjøtt som må koke lenge, velger du å bruke tørkede bønner som du bløter opp i vann gjennom natten. Bruker du “kjapt” kjøtt bør du bruke hermetiske bønner. Bruk helst en blanding av hvite, røde kidneybønner og/eller Borlottibønner.

Ingredienser (for 4 personer):

 • 1 kilo oksekjøtt
 • Cirka 600 gram bønner
 • 2-3 røde chili, med eller uten frø ettersom hvor mye du tåler eller liker – smak deg frem
 • 1 hvitløk
 • 2-3 bokser hermetiske tomater
 • 1 kopp eller to med villris
 • Gjerne en skvett med oksekraft, kalvefond eller kyllingfond
 • Fersk koriander og oregano
 • Nachos til (crunchy og enkelt)

 

Slik gjør du:

 • Skjær kjøttet i skikkelige terninger. Brun kjøttet på høy varme i en jerngryte med salt og pepper.
 • Tilsett knust hvitløk, chili, tomatbokser og kraften. Spe på med eventuelt litt vann så væsken dekker innholdet. Ha i risen.
 • Dersom du bruker kjøtt som trenger tid i gryta, putt jerngryten inn i ovnen på 100 grader over natten. Dersom du bruker mørt kjøtt, la det stå å simre i 10-15 minutter. Ved bruk av tørre bønner – la bønnene koke 30 minutter med gryta. Ved bruk av hermetiske bønner, la bønnene koke med maks de siste 10 minuttene (bønnene vil gå i stykker dersom du koker dem for mye). Ha oppi både koriander og oregano.

 

Lykke til!