Skall – skal ikke

Det er enkelt. Du skal ikke kaste skallet etter en deilig hummer eller reker du har kost deg med. Du skal knuse skallene med en stekepanne eller noe annet tungt, legge det i en trykkoker (eller en kjele dersom du ikke har trykkoker) med et par spiseskjeer tomatpurè og vann som akkurat dekker skallet, og koke all den deilige smaken ut av det. Kok det én time eller halvannen under trykk, kanskje det dobbelte uten. Kok kraften litt inn til du synes smaken er deilig konsentrert. Ha kraften over på en tett beholder og sett i kjøleskapet. Så skal du en dag du har dårlig tid, koke den opp, blande i fløte (omtrent en tredjedel av væskemengden) og en god skvalp calvados. Madeira eller konjakk går også fint. Riv et par gulrøtter med juliennejern og legg i en suppetallerken. Rens noen ferske reker eller andre gode skalldyr – gjerne hummer, selvsagt – og legg i suppeskålen. Hell over glovarm suppe, pynt med et par basilikumblader og føl deg hensatt til en Michelinrestaurant.