God jord

Er det noe jeg har lært den siste tiden, er det at du ikke må tulle med jorda. Vil du ha bugnende pallekarmer med deilige, sprø og struttende grønnsaker, må du pleie jorden jevnt og trutt. Her er en liten miniguide til næring som jorden liker.

Blodmel

Blodmel er tørket blod og derfor svært nitrogenrikt. Det er supert til planter og grønnsaker som primært skal vokse og gro – for eksempel salat, brokkoli, asparges, kål etc. Det fine er at blodmelet er langtidsvirkende. Dersom du har blodmel i jorden sent om høsten eller tidlig om våren vil det avgi næring jevnt gjennom vekstsesongen. En flott tilleggseffekt er at Bambi blir redd for blodlukten og spiser ikke tulipanene dine.

Benmel

Benmel er særlig rikt på fosfor. Fosfor er viktig for å utvikle gode røtter, blomstring og nye skudd. Benmelet er fint for for eksempel frukttrær, ripsbusker og stauder. På samme måte som blodmel, er benmelet langtidsvirkende. Hvis du synes det høres ekkelt ut – for ja; benmel er tørkede og knuste dyreknokler, trøst deg med at benmel ofte fins i tannkrem også.

Bokashi

Med bokashi slipper du å ha matavfall i poser hjemme. Putt heller matavfallet oppi en tett boks, ha litt strø over og etter noen uker har du et skikkelig godt jordforbedringsmaterale. Les mer om bokashi her:

https://ienkelhet.com/2016/12/05/italiensk-spann/

https://ienkelhet.com/2015/09/24/matprat/

Kompost

Når mat og planterester blir kompostert riktig gjennom et par sesonger, blir det rene afrodisiaka for alt som vokser i hagen. Jorden skal ikke bare ha næringstoffer, men også mikroorganismer. Kompost er reneste mikrococktailen og er supert for alt som vokser i hagen.