Forever friends

 

Å bli venner med surdeigen er litt som å vite hvordan et ordentlig vennskap blir til.  Å skjønne hva som trengs, når det trengs. Å vite når du skal være nær og når du skal holde deg unna. Ikke henge seg opp i hva andre mener er riktig, men være oppmerksom og tilstede. Ta og kjenne på; og… lukte.

Noen tips og triks som det kan være verdt å ta med seg når du baker med surdeig:

Mating? Hvor ofte og hvor mye? Står surdeigen i romtemperatur, må du mate den hver dag. Står den i kjøleskap, må du mate den én gang i uken. Uansett; rør i surdeigen hver dag.

I romtemperatur eller kjøleskap? Jeg bruker en kombinasjon. Ser surdeigen kald og død ut, tar jeg den ut av kjøleskapet og gir den for eksempel 2 spiseskjeer mel (jeg skifter mellom hvetemel og rugmel/grovt mel). Dersom surdeigen er for tykk, gir jeg den vann samtidig. Dersom surdeigen er veldig flytende, dropper jeg vannet. Jeg gir aldri vann som er kaldere enn 45 grader.

Væææ! Det lukter trelim. Det kan skje. Det har skjedd med meg. Min erfaring er at lukten ikke har noen innvirkning på bakeresultatet. Brødene du ser på bildet, er bakt med surdeig som hadde fine bobler, men som luktet litt trelim. Noen mener lukten er lukten av etylacetat som kan dannes i surdeigen. Brødene mine ble kjempegode, og hadde ingen bismak i det hele tatt. Så lenge surdeigen din har bobler (da lever den) og den lukter godt, men surt, er den trolig frisk og velfungerende!

Oppskrift på surdeigsbase:

Dag 1-3

 • 100 gr.hvetemel
 • 100 gr. sammalt hvete grov
 • 50 gr. eplemos
 • 2 dl.vann (45 grader)

Dag 3-4

 • 150 gr. hvetemel
 • 50 gr.sammalt hvete grov
 • 2 dl.vann, 45 %

 

Surdeigsbase: Slik gjør du:

 • Bland sammen alle ingrediensene og ha blandingen oppi en bolle med lokk eller bruk plastfolie over. Pass på at blandingen ikke fyller opp bollen til mer enn halvparten av bollestørrelsen. La stå i romtemperatur.
 • Rør om i surdeigen 1-2 ganger om dagen. Når blandingen begynner å boble og lukte godt (surt), er det på tid med neste steg – rør inn ingrediensene til dag 3-4. Etter et døgn skal det begynne å boble igjen. La surdeigsbasen stå ennå et døgn i romtemperatur før du bruker den. Dersom du ikke skal bruke basen umiddelbart, heller du den over i et glass med tett lokk og setter du den inn i kjøleskapet. Du må mate den med halvparten hvetemel og halvparten rugmel, samt vann – én gang i uken. Dersom du bruker surdeigsbasen umiddelbart, husk å spare en liten del av den slik at du igjen kan mate opp en større surdeigsbase igjen.
 • Dersom surdeigen din blir stående – at du ikke bruker den etter dag 4, skal du altså mate og vanne den én gang i uken dersom du har den i kjøleskapet, og hver dag dersom du har den stående i romtemperatur. Dersom du ikke bruker den etter dag 4, men fortetter å mate den jevnt og trutt, bør du friske den opp før du baker med den. Det vil si at du tar ut 50-100 gram av den og kaster resten.

Oppskrift lyst surdeigsbrød (oppskriften kommer fra Morten Schakenda):

 • 1 250 gram hvetemel
 • 1 liter vann
 • Cirka 25 gram salt
 • 250 gram lys surdeig
 • 100 gr.rugmel

Lyst surdeigsbrød: Slik gjør du:

 • Bland mel og vann i en eltebolle, og la det stå i 30 minutter. Tilsett først surdeig og elt i ca 15 minutter – tilsett saltet til slutt. Juster deigen med rugmel, evt. hvetemel. Deigen skal være elastisk og skal slippe kantene i eltebollen.
 • Legg deigen i en smurt bolle, dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse – det tar cirka 4 timer. Husk at surdeigsbrød trenger god tid til å heve – her er det ikke lurt å ta snarveier.
 • Når det gjelder steking; jeg bruker bakerovn, og har derfor ingen nøyaktig temperatur å komme med, men bakerovnen har en temperatur på rundt 260-270 grader når jeg setter inn brødene.

 

Lykke til!