Enkel selvberging

Endelig! Såsesongen har startet. Ønsker du egne tomater, chili eller paprika, bør du så dette nå.

Du trenger ingen stor hage for å dyrke grønnsaker selv. Har du en solrik balkong, får du fint til både tomater, agurk og chili utendørs. Salat kan sås i krukker på balkongen.

I år holder jeg meg til det enkle. Med 11 frukttrær på torpet med frukt som også skal høstes og konserveres i en aller annen form, blir det mer enn nok å passe på til høsten.  Her er mine favorittgrønnsaker i egen hage.

Tomater

Det har aldri vært noe problem å få til bra tomater i veksthuset på torpet, men i fjor ble jeg vel ivrig og hadde 10 tomatplanter. Det var ingen suksess. Mine tomater hadde en fryktelig vekst, og jeg brukte flere timer på å dra tomatplantene ut av veksthuset på høsten fordi de hadde kveilet seg rundt hverandre. “Tjuver” du ikke tomatene eller sørger for å beskjære plantene (eller drar du fra dem i 14 dager slik jeg gjorde), blir det mye planter, men dessverre lite tomater.

tomater

Sukkererter

Ingenting er så takknemlig å dyrke som sukkererter. De er knasende sprø, gode og tidlige (juni). Ikke så sukkerertene for tidlig, da kan det hende ertene råtner i jorden. I fjor startet jeg riktignok rekordtidlig med såingen utendørs – 15.april, og jeg kunne høste allerede i begynnelsen av juni.

sukkererter

salat

Jeg skal ha alle sorter, men i år skal jeg også forsøke Endive – mest på grunn av fasongen. Salat er lett å så, men ikke glem at jorden må være næringsrik. Salat spirer ikke ved over 20 grader, og om sommeren er det lurt å sette frøsådden i kjøleskapet. Ta frøsådden ut når frøene har spiret og sett dem så i jorden. Dette funker superbra! Det er lurt å ha små salatplanter “stående” slik at du lett kan sette ned nye planter i jorden som erstatning for salaten du har tatt ut.

spinat_dyrke
For et år siden forsøkte jeg en flerårig spinatbusk, men den overlevde ikke vinteren. Et nytt forsøk skal gjøres i år, men denne gang inne i veksthuset.

FENIKKEL

Fenikkel er min nye favorittgrønnsak. Supersunn er den også – den inneholder mye folat og antioksidanter. Folat er viktig for hjertet og for dannelsen av røde blodlegemer. Fenikkel er lett å dyrke selv, men bør forsås, Jeg synes fenikkelen er best når den er sped, det er en god grunn til å dyrke den selv fordi varianten du handler i butikken er ofte forvokst og overmoden.

fenikkel_egendyrket

AGURK

Ikke den mest spennende smaken, men det er deilig å kunne spise nedlagt agurk til julefrokosten i desember. En annen god grunn til å dyrke agurk, er at den kommer tidlig. I tillegg kan du for eksempel lage en skikkelig god drink av dem som “Strangeways”. Jeg synes miniagurkene er veldig søte, men de vokser så fort at de slettes ikke er mini lengre dersom vi er borte fra torpet i 14 dager. Løsningen i år blir derfor å dyrke vanlig slangeagurk. Husk at agurken trenger minst like mye næring som tomatene.

agurk_2016

 

alle typer krydderurter

Det er skikkelig deilig å ha alle slags krydderurter tilgjengelig. Velger du flerårige urter, slipper du å så nytt hvert år. Noen av de flerårige urtene på torpet er blant annet timian, salvie, estragon, vinterkyndel og balsamblad. Basilikum er jo ikke flerårig, og må sås på nytt hvert år. Jeg liker å ha et godt utvalg tilgjengelig; genovese, småbladet basilikum, sitronbasilikum og purpurbasilikum.

smabladet_basilikum

basilikum

 

poteter

Selvsagt! De første potetene kommer gjerne allerede i slutten av juni. Jeg liker aller best Amandine-poteten som er liten og fast. Dersom du ønsker å ha egne poteter, bør du i disse dager legge potetene til forgroing et lyst sted. Det kan være fint for eksempel å legge potetene i en eggekartong. Når jorden utendørs er rundt 8 grader (i april/mai), kan du sette potetene i jorden. Det er lurt å kjøpe settepoteter fordi da er du garantert å få en sykdomsfri potet.

poteter_dyrking

GRØNNKÅL

Jeg skulle gjerne ha dyrket mange forskjellige kålsorter, men jeg har funnet ut at det ikke fungerer dersom du ikke har mulighet (eller gidder) å plukke vekk larver hver eneste dag. Grønnkål derimot, fungerer uten altfor mye stell. I år blir det svartkål også – den er minst like sunn og veldig dekorativ. Grønnkålen og svartkålen blir enda bedre etter en frostnatt.

kal_dyrking