Vranglære

“Norske” varianter av oppskrifter på thailandske eller andre internasjonale matretter bør du ta med en klype salt. På nett kan du for eksempel lese at dersom du skal lage grønn thai curry, kan galangal som er en thailandsk rot, erstattes med ingefær. Det er feil. Det er mulig noen har lagt vel mye velvilje ned siden galangal er en vanskelig ingrediens å finne i norske butikker og fordi et annet navn på galangal er “blue ginger” – dette må altså ikke forveksles med ingefær. Dersom du har en velassortert matbutikk i nærheten av deg, spør om de kan ta inn galgangal for deg.

Her er sprøtt kyllingskinn essensielt. Trikset? pensle kyllingen med smeltet smør, sett den inn i ovnen på 150 grader, pensle med mer smeltet smør underveis, stek i 20 minutter. Ta kyllingen ut av ovnen. Skru stekeovnen på maks varme og stek i ytterligere 5 minutter når resten av curryen er klar.

Akkurat denne curryen er spesielt god fordi kyllingskinnet er skikkelig sprøtt. Dersom du steker kyllingen for seg selv og ikke varmer den opp i curryen, får du deilig, sprøtt skinn. Trikset? Pensle kyllingen med smeltet smør, sett den inn i ovnen på 150 grader, pensle med mer smeltet smør underveis, stek i 20 minutter. Ta kyllingen ut av ovnen og skru stekeovnen på maks varme. Når resten av curryen er klar, putter du kyllingen inn i ovnen igjen  (øverste rille og gjerne på grilleffekt) og steker i ytterligere 5 minutter.

Ingredienser:

 • 4 ss. olje
 • 1 squash i terninger
 • Cirka 3 ss.grønn curry-paste
 • 4 dl.kokosmelk
 • 1 ss.fiskesaus
 • 2-3 dl. kyllingkraft eller buljong
 • 2 stilker sitrongress
 • 25 gr.finrevet galangal
 • 600 gr.kyllingbryst
 • 1 ts.sukker
 • 2 vårløk
 • 1 dl.koriander
 • Saft og finrevet skall av 1 lime
 • 150 gr.aspargesbønner/brekkbønner
 • 2 hvitløksfedd
 • Smør til pensling av kyllingen

 

Slik gjør du:

 • Sett på stekeovnen til kyllingen, 150 grader. Salt, pepre og pensle kyllingen med smeltet smør, stekes i 20 minutter.
 • Surr squashen i oljen i en stekepanne med høye kanter. Tilsett hvitløk, currypaste, kokosmelk, kraft, fiskesaus, limesaft og finrevet limeskall og bland godt.
 • Knut sitrongresstilkene ved å bruke baksiden av en kniv mot den tykke kanten. Ha dem i gryten sammen med revet galangal.
 • Ha i limeblader og sukker, la småkoke i 8-10 minutter.
 • Ha i aspargesbønnene og vårløken når det er et par minutter igjen av koketiden.
 • Ha curryen over  på tallerkener, legg kyllingen på toppen og topp med koriander.

God appetitt!