Fransk lykke

Jeg blir salig når jeg får gryter og supper som er kokt lenge. Mye og kraftig smak, og med kjøtt som er så mørt at du kan rive det opp kun med gaffelen. Det beste er at slike gryter er enkle å lage, og er perfekte å ha med på hyttetur – ferdig laget slik at du kun trenger å varme gryta opp like før. Hva er bedre enn å ha nesten fiks ferdig bra middag når du kommer inn fra skibakkene eller løypene?

Favoritten min er den franske gryten Boeuf Bourguignon eller burgundgryte dersom du sliter med uttalen. Av navnet skjønner du trolig hovedingrediensene:  kjøtt kokt i vin, og da aller helst burgundvin, Kjøttet du bør bruke er bibringe, oksebog eller høyrygg. Her kan du ikke bruke dyrt kjøtt fordi kjøttet skal koke lenge – svært lenge. Det er collagenet i det kjøttet du pleier å oppfatte som seigt som sakte smelter til gelatin og dette tykner også gryta. Jeg synes potetmos og brekkbønner er nydelig til, men dersom du ønsker en kontrast kan du for eksempel lage ovnsbakte poteter som gir en sprø tekstur.

En annen hovedingrediens er Dijon sennep. Finner du en norsk oppskrift på Boeuf Bourguignon uten sennep, er det noe tull. Dijon sennepen er en spesialitet i Dijon – hovedstaden i Burgund. Og skal med i gryta!.

Så hva gjør du? Du vender kjøtt i mel, salt og pepper. Brun så kjøttet på sterk varme i en jerngryte. Ta kjøttet ut av jerngryta. Fres løk, sopp og bacon. Putt kjøttet oppi igjen, hell over alt av væske og la det koke opp. Putt jerngryta i ovnen på 100 grader og la den stå over natten (gryta bør stå minimum 8 timer). Dagen etter har du den deiligste og mest smaksrike gryta med det møreste kjøttet du noensinne har spist.

God fornøyelse!

Ingredienser Boeuf bourguignon (burgundgryte)

1oo grader, 7-8 timer

 • Bibringe, oksebog eller høyrygg – beregn cirka 300-400 gram
 •  per person (kjøttet koker litt inn i løpet av natten)
 • Sopp (champignon eller aromasopp) i store biter
 • Løk (i store biter)
 • Bacon
 • Sennep (2-3 ss.)
 • Tomatpuré (cirka 1-2 ss)
 • Oksekraft (smak til)
 • Rødvin (litt i underkant av én flaske dersom du lager til 3-4 personer)
 • Vann (smak til hvor mye du trenger)
 • Salt, pepper

boeuf4

 

boeuf3

 

boeuf6

 

boeufbourgnin