Gumbo for Mardi Gras

Jeg har alltid villet få med meg Mardi Gras; den utagerende karnevalsfeiringen i New Orleans, men det blir ikke i år heller. Så da får jeg trøste med meg litt Cajun «Soul Food». Og mer cajun enn «Gumbo» blir det vel ikke. Det er lite både i Gumbo og annen cajun cooking som minner om tradisjonelt fransk kjøkken, selv om kulturen nettopp stammer fra de franske kolonistene som tidlig i USAs historie dominerte Louisiana-området. Men hjertevarmende godt og spicy er det.

Tradisjonelt begynte Mardi Gras feiringene rett etter jul og varte helt til selve høydepunktet i slutten av februar. Nå er det vel helst en uke i februar det står på som verst, med musikk, opptog, damer som samler bønnekjeder fra begeistrede menn ved å flashe puppene på gaten, soul food, alkohol og lettlivethet. Som med andre karnevalstradisjoner handlet det om å få mest mulig  leven og livsglede ut av kroppen før den fromme fastetiden med bønn og forsakelse.

Det finnes antagelig like mange oppskrifter på Gumbo som det finnes familier i Louisiana. Det er restemat -lapskaus på sørstatsvis. men det er alltid kjøtt (kylling eller svin som regel) og skalldyr (reker, krepsehaler, østers… whatever) i en hjertelig, tyknet kryddersaus der krydderne først får steke godt inn i pannen. Strengt tatt skal det være en grønnsak kalt Okra også. Til denne typen restemat blir det etter min mening litt tullete å tråle butikkene for å finne ingredienser som ikke hører hjemme her i nord, så den kan du gjerne droppe.

Ingredienser:

 • 3-4 hvitløksfedd
 • 1 gul løk
 • 2 stilker stangselleri
 • 1 liten grønn paprika
 • 1 ss. røkt paprikapulver
 • 1 ss.muskavadosukker (brunt sukker)
 • Tørket timian
 • 1 chili
 • Litt tabasco
 • 1-2 ss.tomatpuré
 • Fond eller kraft
 • Vann
 • Maizenna (for jevning)
 • Kylling eller svin
 • En eller annen form for skalldyr (her kongekrabbe)

Slik gjør du:

 • Stek først de tørre krydderne og muskavadosukkeret i en stekepanne i rikelig med olje. Fres så sammen dette med finhakket hvitløk, løk, selleri og paprika. Dette spes med fond og vann, jevnes med Maizenna.
 • “Porkbelly” og kongekrabben som vi brukte, var ferdig innkokt, så dette kjøttet lå i sausen kun i 5 minutter.

God appetitt!