Tradisjonstro

Det eneste som mangler på fotografiet, er mormor som satt på stolen mens hun lagde tykklefser eller kanskje også flatbrød. Bildet er fra bakstehuset fra familiegården i Gudbrandsdalen. Flatbrødet var det vanligste hverdagsbrødet i Norge ved slutten av middelalderen, og på gårdene ble det gjerne laget samtidig som lefsebakst. Som barn husker jeg den nå nesten ikoniske Korni-pakken som sto på bordet sammen med lapskausen. Nå er dessverre den tradisjonsrike flatbrødfabrikken i Vestfold historie, fabrikken ble lagt ned i 2013. Flatbrødet lever videre, men det blir produsert i Tyskland. Det sies at mye av flatbrødet som selges i Norge produseres i Norden, så kanskje vi alle skal sørge for å ta tilbake flatbrødtradisjonen vår som vi er så gode på?

Ingredienser:

 • 7 dl vann
 • 500 gram hvetemel
 • 500 gram rugmel
 • 1 ts salt
 • Byggmel til utbaking
 • En god kopp frø eller kjerner; jeg brukte en blanding av gresskarkjerner, solsikkekjerner og linfrø som jeg først ristet i en tørr stekepanne
 • Havsalt til å strø på toppen

 

Slik gjør du:

 • Bland mel og salt i en bolle, kok opp vann og hell det over.
 • Avkjøl noe og elt deigen sammen. Den skal være fast. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom.
 • Kjevle ut deigen så flat du bare kan. Pass på å ha godt med mel under. Jeg synes det er fint med ujevne biter av flatbrød, og skar derfor leiven i 4-5 store biter – alt ettersom hvor store flatbrød du ønsker.
 • Jeg la leivene over på takken, penslet med litt vann og strødde over ristede frø og kjerner, samt havsalt. Deretter kjevlet jeg frøene ned i leiven mens den lå på takken for å få frøene til å sitte bedre.
 • Flatbrødet må stekes til det begynner å bli tørt på overflaten, da kan du snu det og steke det på andre siden til det begynner å få brune flekker,
 • Det er en fordel å tørke leiven ferdig i stekeovn – etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør.

Lykke til!

[forsidefoto: Jakob Brendjord]