Takk, Nasse!

[forsidefoto: Stolsvidda.com]

Glad i dyr som jeg er, og ettersom tanken på å bli vegetarianer har slått meg opptil flere ganger i mine yngre år nettopp på grunn av dette, er det godt å vite at når jeg først skal spise kjøtt, kan jeg velge å spise kjøtt fra dyr som har hatt det godt. Det gjør godt for hjertet og hodet, og ikke minst for smaken.

Nasse levde et lykkelig liv på Stølsvidda i Valdres. Han var en skikkelig fjellgris, og gikk fritt på stølsområdet – 1000 meter over havet. Nasse var utendørs i hele sesongen (mai/juni til september/desember), og han hadde faktisk en boltreplass på minst 200 m2! Han spiste godt hver dag – både gress, vier, einer, lyng, spesialfor og poteter. Alkohol fikk han riktignok ikke, men han fikk i alle fall spise mesk fra en lokal ølbrygger. Gresset Nasse spiste ble ikke sprøytet, og det ble heller ikke potetene som han spiste til middag.

Så hva er ”Stølsvidda”? Det er en fin familiebedrift som har utgangspunkt i et fjellgårdsbruk mellom Strandefjorden og Stølsvidda i Valdres. De leverer reinsdyr, fjellgris og stølslam – på døren, faktisk. Og dersom du bestiller for mer enn 1200 kr leverer Stølsvidda fraktfritt.

Vi fikk Nasse i bryllupsgave. Da han kom på døren like før jul, var han nærmere 100 kilo. Vi utnyttet han svært godt i forbindelse med julen, og Nasse bidro med blant annet:

  • 1 stor hodesylte
  • Sukkersaltet juleskinke på svensk manèr
  • Ribbe for hele storfamilien
  • Medisterkaker
  • Medisterpølser
  • Leverpostei
  • Mye coppa (skinke) – henger til speking

Restene av juleskinken er blitt til quiche. Restene av ribben er så langt blitt til en “asian rib”. Mesteparten av Nasse er riktignok igjen, men vi gleder oss til å bruke resten av han.

Hele opplevelsen med Nasse ble en svært god opplevelse. Vi ble møtt av en strålende service da vi for eksempel spurte om det var mulig å la en av skinkene bli lagret på Stølsvidda sitt eget skinkehotell (for selvfølgelig ha de dette), og leveransen på døren var også svært bra.

Dersom du ønsker å kortreist mat og god dyrevelferd, er det viktig å støtte disse produsentene! Vil du finne ut mer om denne fine familiebedriften, gå til Stolsvidda.com