Tid for å slutte

Jeg tenker ikke på søtsaker, usunn mat eller alkohol. La 2017 være året for å bry deg om noe større og mer betydningsfullt enn din egen vekt. Det er på tide å forstå når det er nok.

CNN har laget en liste over 11 ting det er på tide å slutte med. Sjekker du listen, vil du være overrasket over en del av produktene som står oppført, men det gjennomgående er selvsagt: plast.

Hundretusener av havskilpadder, hval og andre marine pattedyr, og mer enn 1 million sjøfugl dør hvert år som følge av forurensning i havet, inntak av eller innvikling i avfall.

Det siste halve århundret har korallrevene i verden blitt satt i stadig større press av menneskelig aktivitet. Korallrev finnes fra Midtøsten til Australia og Amerika. De beskytter 150 000 km strandlinje i mer enn 100 land fordi de fungerer som en slags buffer mot høye bølger og dårlig vær. 1/4 av alle marine arter er avhengig av korallrevene og de fungerer som oppfostringsstasjon for mange andre arter.

Korallrevene beskytter livet i havet, men i tillegg beskyttes vi mennesker fordi de tar av for høye bølger og røft vær. I Sør-øst asiatiske farvann har rundt 1/4 av korallrevene dødd ut. På verdensbasis anses over 30 % av verdens korallrev som alvorlig skadet og over 60 % kan dø de neste 20 årene.

Jeg har vært så heldig å få dykke med skilpadder og de er de vakreste dyrene jeg vet om. Rolige og kloke. Nysgjerrige på mennesker, men hadde de visst hva vi slipper ut i havet, hadde de kanskje skygget unna. Skilpaddene spiser plastposer fordi de tror det er maneter og det fører som regel til død for skilpadden i løpet av kort tid.

plast_havet

 

Her er de 11 tingene du bør unngå:

 1. Kaffekapsler – Nespresso eller andre merker. Plast- og aluminiumskapslene er svært vanskelig å gjenvinne og ender opp i store volumer på fyllinger verden over.
 2. Våtservietter – selv om det står at de er “nedspylbare” i toalettet, inneholder svært mange av dem plast og de brytes sakte ned i naturen. De ender ofte opp i store volumer på strendene våre.
 3. Plastposer – en av det aller mest ødeleggende og forurensende i hverdagen. Det er gjort et estimat som sier at én billion ikke-biologisk nedbrytbare plastposer kastet hvert år. Det beste med å slutte å bruke plastposer? At det er så mange finere alternativ til plastposer! Som for eksempel disse variantene fra Etsy. Sørg alltid for å ha to i vesken og to i bilen, så blir det litt enklere.
 4. Tannkrem som inneholder mikroperler av plast som ikke brytes ned og som er en stor del av de 8 milloner tonn plast i havet.
 5. Chopsticks i tre. I følge Greenpeace, ofres det 4 millioner trær årlig for å produsere 57 mrd.par. Trærne behandles med kjemikalier som kan forårsake luftveissykdommer.
 6. Batterier som ikke er oppladbare
 7. Teposer i plast – tradisjonelle teposer inneholder plast, men stadig flere leverandører bruker andre poser nå som inneholder nylon eller PET-istedet. Det hevede at teposene som inneholder plast skal gi et bedre brygg, men det er også en sjanse for at de slipper ut farlige toksiner.
 8. Triclosan – en ingrediens i mange flytende såper. Sjekk innholdsfortegnelsen før du kjøper såpe. Kjemikaliet kan forårsake sykdommer og forårsaker også kreft hos mus.
 9. P-piller. Råd; ikke slutt å bruke dem, men dersom du ikke trenger dem lengre, ikke spyl dem ned i toalettet. Det er økende bevis for at p-piller tuller med hormonene hos fisk og kommer det i havet, kan det føre til at fiskene ikke kan reprodusere seg.
 10. Isopor – som nesten alle pakker bestilt over nett pakkes inn i. Materialet er ikke biologisk nedbrytbart og er svært vanskelig å gjenvinne. I USA har flere byer nå iverksatt forbud mot isopor.
 11. Engangshøvler. Trenger du virkelig dette?

 

Kilde: CNN, The Economist, seeturtles.org