Ingen jul uten…

…pyntebrød!

Det beste jeg baker til jul, er ikke syv slag, men brød! Og da skal de aller helst være pyntet til fest. Like før jul har vi en skikkelig bakeøkt på torpet. Ingenting slår stenovnsbakte brød eller rundstykker til julefrokosten 1.juledag. Her får du oppskriften på havrebrød fra “bakeren fra Lom” – Morten Schakenda. Oppskriften på brødene jeg baker, stammer i 99 % av tilfellene fra Schakenda, og brødene blir alltid en suksess. Som “pyntedeig” bruker jeg bare noe av deigen fra brødene. Du må huske å pynte brødene helt til slutt ellers hever de seg fort fra pynten. Deig stykket ut ved hjelp av pepperkakeformer er supert å pynte med.

Ingredienser havrebrød:

 • 1 1 /4 kilo hvetemel
 • 150 gram sammalt hvete
 • 150 gram havremel
 • 75 gram havregryn
 • 1 liter vann
 • 25 gram maltekstrakt
 • 20 gram salt
 • 15 gram gjær
 • 1/2 kilo ferdig hevet loffdeig (oppskrift)
 • Havregryn til dypping

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene unntatt gjær, salt og hevet loffdeig i en eltebolle og elt i 2-3 minutter. La deigen hvilke i 30 minutter.
 • Tilsett salt og gjær, elt i 15-20 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask fart. Tilsett loffdeigen når det er 5 minutter igjen av eltingen. Loffdeigen gir bedre styrke og du får et ekstra hold i deigen. Smør en bolle med olje og legg i deigen. Dekk med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse – det tar cirka 3 timer. Del deigen i tre like store emner, form dem runde, dekk med plastfolie og la heve i en time.
 • Form brødene eller rundstykkene slik du vil ha dem, dypp dem i vann, så havregryn. Dekk med plastfolie og la dem heve til dobbel størrelse.
 • From brødene slik du vil ha dem, snitt dem i toppen og stek dem på 220 grader. Damptrikset kan være smart: 1/2 dl.varmt vann i bunnen av ovnen slik at det blir varm damp. Lukk døren og skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader og stek videre 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

brod_bakerovn