Handleliste til kjøleskapet

En av kunstene for å unngå å kaste mat er ikke bare å lære seg å bruke alt, men å ha en håndfull håndfull ingredienser som tåler å ligge i kjøleskapet en stund. Har du disse varene i kjøleskapet til enhver tid, er det litt lettere å lage god mat!

    1. Dijon sennep

Må til i majones og en rekke andre gode sauser, løfter et utall gryter fra kjedelige til spennende – for eksempel Boeuf Bourguignon.

2. Worchistersaus


Denne sausen kan gjøre nytte på haugevis av måter, men er det som skal til for å gjøre rømmebaserte salater som for eksempel potetsalat til noe mer enn bare potetsalat. I waldorfsalat er den prikken over i’en.

3. Sitroner


Syre er grunnkomponent i nesten alle retter, og i sauser og cocktails. Sjelden finner du syren friskere innpakket enn i en sitron selv om lime kan være en interessant fetter i for eksempel majones. Skallet til sitronen er også en viktig smakssetter i en rekke søte retter fra sitronterte til lemoncurd og i biscotti.

4. Tomater


Hermetiske og ferske er de en selvfølge men forsøk å bruke tomater på flere måter fra stekt til tørket, pulverisert og gjerne som marmelade til stekt fugl.

5. Løk, stangselleri og gulrøtter


Fortell meg heller hva du ikke kan bruke løk i! Med disse tre grønnsakene i kjøleskapet har du grunnlag for en hel haug med italienske kjøttsauser. De er også gode til dipping og til ostefondue. Du kan også lage for eksempel gulrotsuppe eller en løksuppe.

6. Parmesan


Parmesan er en unik blanding av syrlighet, salt og litt umami. Det er en selvfølge i mange av de italienske rettene vi er blitt glade i Norge, og kan også bli til deilige sprø parmesanchips som tilfører litt crunch til en rett. Finrevet parmesan  kan gjøre pommes frites litt mer spennende. Eller hva med å blande litt finrevet parmesan i popcornet i stedet for å salte det? Holdbar er den også.

7. Egg


Det største vidunderet av alt i matverdenen. Pakket med proteiner og næring, holdbar i en evighet. Hvitten får bakverk og suffleér til å heve seg, kan trylles om til marengs eller skummet på en cocktail. Plommen  gir kremetheten til puddinger og sauser, og selvsagt har egg den magiske emulsjonsegenskapen som får fett og væske til å blande seg som for eksempel i en majones og alle de andre klassiske franske sausene. Egg fungerer også som tykningsmiddel i enhver væske som varmes opp.

8. Godt smør


Selvsagt. Glem ikke å forsøke å piske det med ulike smaker.

9. Ansjos


Vestens soyasaus med salt og umami. Ansjos er en selvfølge i Cæsardressing, men er også et mye bedre alternativ enn salt i mange gryter og sauser.

10. Soyasaus – salt og umami med en asiatisk vri

11. Kraft eller fond – helst hjemmelaget, men du finner også god kraft i butikken.

12. Ande-eller gåsefett.


Du har ikke smakt stekte poteter før du har stekt dem i gåsefett. Og så er det dette med confitering da.

13. Pancetta som du har laget selv (eller bacon).


Er ikke bare nydelig til søndagsfrokosten, men småbiter av pancetta må du ha sammen med grønnsaker og karbonadedeigen i bolognestype-sauser. Pancetta vil også hjelpe deg som ikke er vegetarianer til å spise mer av grønnsaksbaserte retter (strø pancetta over).

14. God skinke (gjerne laget selv)


15. Klippfisk.


Klippfisk må du ha i kjøleskapet fordi det er en skikkelig bra og mettende fisk som er ekstremt holdbar siden den er tørket. Du må bare huske å vanne den ut tre dager før du skal bruke den.