Formaninger til husmoren

Faren min har med humoristisk blikk fotografert sin mor med rumpa i været mens en ukjent (for meg) mann, er på full fart mot henne med gressklipperen. Bildet har et anstrøk av de tradisjonelle rollene i et hjem på 50-60-tallet; mor luker bed, far klipper gress. Farmor var en husmor, og en hardtarbeidende en. Jeg var så heldig å få kokebøkene hennes etter at hun gikk bort, og jeg setter stor pris på å bla i bøkene fra 1963 skrevet av Lillemor Erken med farmors notater i: “Litt mindre fløte”. “Brukbart sukkerbrød”. Samt noen handlelapper her og der.

Erkens bok er underholdning i seg selv, men den inneholder i tillegg baketips som vi i dag kanskje har glemt i vår iver etter å bruke minst mulig tid på kjøkkenet og enkle løsninger. Derfor gjør også matindustrien stor forretning ut av for eksempel kakemiksblandinger.

Det nytter ikke å være for rask eller å sjuske unna her. Står det at en skal røre eller piske en halv time, nytter det ikke å røre halvparten av tiden og så prøve å jukse seg frem til et heldig resultat ved å ha i litt bakepulver.

Visste du at i den originale marmorkaken brukte man revet sjokolade, ikke kakaopulver? Det er en grunn til at det heter “marmorkake” og det vil du oppdage dersom du bruker revet sjokolade. Søker du etter en oppskrift på marmorkake på nettet i dag, vil du finne det jeg velger å kalle “sebrakake” – en kake som har et lag lys deig, et lag mørk sjokoladedeig og et lag lys deig igjen. Det er ikke noe anstrøk av marmor i utseendet på disse kakene i det hele tatt. Erken “vasket” også alltid smøret før bruk for å få ut saltet. I dag kan vi kjøpe smør uten salt slik at vi slipper å “vaske” det.

Jeg tror tipsene til Erken har noe for seg. For å sjekke, lagde jeg altså tidenes husmorkake – marmorkake. Her kommer Erkens tips til baking av formkaker samt oppskriften på marmorkake.

Formkaker – fra Tidens Bakebok, Lillemor Erken

 • Nøyaktig mål og vekt spiller alltid den største rolle. Dette vil jeg spesielt legge husmoren på hjerte når den gjelder formkaker, men det er også andre ting som er viktige. En av dem er arbeidet. Det nytter ikke å være for rask eller å sjuske unna her. Står det at en skal røre eller piske en halv time, nytter det ikke å røre halvparten av tiden og så prøve å jukse seg frem til et heldig resultat ved å ha i litt bakepulver. 
 • Vask alltid smøret ut til formkaker, småkaker eller kjeks. Det kan ellers lett bli saltsmak av bakverket. Dessuten blir det sprøere og bedre bakverk hvis en vasker ut smøret først. En bør også vaske det ut først selv om smøret skal smeltes.
 • Videre krever formkake en omhyggelig steking. For varm eller kald ovn vil bevirke at kakene blir tunge og ikke sjelden, rå inni. Formkaker skal alltid stå lavt i ovnen, og skal ikke være utsatt for skarp overvarme. Når en tar dem ut av ovnen, skal de ikke ristes eller støtes, men settes forsiktig bort og stå en liten stund og dampe fra seg.
 • I formkaker bør en alltid blande i bakepulveret til slutt – hvis en da ikke har stivpisket eggehvite i røren. Har en har det, må en ha bakepulveret i umiddelbart før en skjærer hvittene i røren. 
 • Hvis en baker en porsjon med mange egg i, må en aldri knekke eggene mot kanten av bollen og så slå eggene direkte opp i røren. En kan nemlig være så uheldig at en finner et bedervet egg og da vil en jo ødelegge hele røren.

Marmorkake

Ingredienser:

 • 125 gr,smør
 • 200 gr.melis
 • 3 egg
 • 250 gr.hvetemel
 • 3 ts.bakepulver
 • 1 1/4 dl.melk
 • 1 1/2 ts.vaniljesukker
 • 75 gr.revet kokesjokolade

Slik gjør du:

 • Rør smøret hvitt med sukkeret.
 • Tilsett vekselvis melet, eggene og melken, og rør godt for hver gang.
 • Ha i vaniljen og tilslutt bakepulveret sammen med litt av melet.
 • Ta av 1/3 del av deigen og bland revet sjokolade godt inn i den.
 • Smør og strø en brødform, ha i halvparten av den lyse deigen, deretter den mørke for så å avslutte med den lyse. Stikk litt i deigen med en skje slik at kaken blir virkelig marmorert.
 • Stek kaken på 175 grader i 45-55 minutter.
 • Ta den ut av ovnen, la den stå litt og hvelv den forsiktig ut av formen.