Franske fristelser

Hadde du hatt øynene lukket, hadde du ikke umiddelbart skjønt hva du fikk i munnen dersom noen matet deg med en canelés. En hard og samtidig litt seig skorpe, og fuktig fyll med en vidunderlig smak av rom. “Mmm” er den første reaksjonen til mennesker som spiser canelés for første gang. Jeg har spist de gode bakverkene fra Bordeaux mange ganger, og jeg “mmm`er” like høyt og ekte hver gang. På siviliserte steder som for eksempel i Frankrike, får du spørsmålet om du ønsker canelé bien cuit (bakt lengre, mer karamellisert) eller canelé moelleux (mer seig).  Det spørsmålet får jeg dessverre ikke i Norge, men siden jeg bor nær utsalgsstedet til Norges beste baker, Sverre Sætre, har jeg smakt canelés fra hans konditori, og de er nok svært nær kvaliteten på de originale franske fristelsene.

Til og med de profesjonelle bakerne strever visstnok med perfekte canelés. Nøkkelen til suksess er å passe på varmen og steketiden. Noen sier at mel med høyt proteininnhold gir best canelés. Hvetemel Spesial inneholder litt mer protein enn vanlig hvetemel, så det kan være lurt å gå for denne. Røren bør stå et døgn i kjøleskap før de stekes.

Lykke til!

canelles2
Jeg har dessverre ikke fått tak i kobberformer, men disse funker også fint.

 

 

Ingredienser:

 • 5 dl melk
 • 3 stk eggeplommer og 1 helt egg
 • 1/2 dl.brun rom
 • 1 stk vaniljestang
 • 250 gram sukker
 • 125 gram hvetemel
 • 60 gram smør
 • 1/2 ts. salt

Slik gjør du:

 1. Bland sammen melk, egg og rom i en blender.
 2. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha dem i røren.
 3. Smelt smør og pisk inn sukker, mel og salt. Bland sammen i blenderen og la stå natten over i kjøleskap.
 4. Sett formene i fryseren og smør formene med smeltet smør mens formene fortsatt er kalde. La det være igjen en drøy centimeter når du fyller formen. Tradisjonelt skal formene være av kobber.
 5. Stek på 190 grader i 7 minutter. Skru ned varmen til 170 grader og stek i ytterligere 45 minutter.
 6. La canelésene avkjøle på en rist og ta de ut av formen når de er avkjølt.